Testosteronbrist är en dold folksjukdom
Artikel | Manlig hälsa

100 000 män kan lida av testosteronbrist

Testosteronbrist kan leda till viktuppgång, förlorat morgonstånd, energilöshet och depression. Symtom som försämrar livskvaliteten för många män: 100 000 uppskattas ha ett lågt testosteronvärde. 


Rewell
Innehållet är framtaget av: Rewell

En av dem är Leif Törning, 60. "Vändningen kom snabbt när jag påbörjat behandlingen. Alla som känner igen sig i problem som trötthet, irritation och utebliven sexlust borde testa sig", säger Leif. 

Testosteronbrist är vanligare och allvarligare än vad många tror. 100 000 män i Sverige uppskattas ha låga testosteronvärden. Vanliga symptom är energilöshet, sänkt sinnesstämning, försämrad sexlust och viktuppgång vilket försämrar livskvaliteten för många.

Vanligast med testosteronbrist för män över 40 år

Trots detta får få drabbade diagnos eller behandling. Kännedomen om sjukdomstillståndet är litet, även inom vården. Många drabbade går därför utan behandling eller med fel diagnos. Testosteronbrist har utvecklats till en dold folksjukdom för många män över 40 år, men även yngre är drabbade.

– Testosteronbrist feldiagnosticeras som depression och åldersrelaterad trötthet. Alldeles för många behandlas felaktigt eller med antidepressiva medel och blir inte bättre. Okunskap och tabun gör att många män mår dåligt i onödan, säger Krister Nilsson, vd för Rewell.

Så får svenska män hjälp med sin testosteronbrist

Rewell gör det enkelt att testa sina testosteronvärden, och även att genomföra en omfattande utredning till orsaken. Vid en eventuell diagnos finns det möjlighet till en personligt anpassad behandling och uppföljning. Bolaget startade 2018 samarbetar med laboratorier över hela Sverige och kliniker på tjugo orter. 

Du kan få hjälp med test och behandling av lågt testosteronvärde här »

– Fler män bör ta kroppens signaler på allvar. Låg testosteronnivå är ofta ett kroniskt tillstånd men går att behandla. Det är dags att vi tar mannens hälsa på allvar, vi är inga maskiner och många män kan få hjälp vid testosteronbrist, säger Krister Nilsson.

Leif: Min trötthet berodde på testosteronbrist inte åldern

En som fått hjälp är Leif Törning, 60. Det var hans fru Lena som fick nog av hans dåliga humör, energibrist och håglöshet och fick honom att testa om det var testosteronbrist som var orsaken. När testosteronbrist kunde konstateras inledde Leif snabbt behandling.

– Helt plötsligt fick jag tillbaka min man! Leif var gladare, piggare och intresserad av mig igen. Jag fick tillbaka mannen som jag en gång blev kär i. Det var helt fantastiskt, säger Lena.

Vanliga symtom vid testosteronbrist:

• Avsaknad av morgonerektioner
• Trötthet
• Depressiva känslor och irritation
• Minskad sexlust
• Svårt att få effekt av träning
• Viktuppgång
• Minskad känsla av välbefinnande
• Svårt att koncentrera sig
• Minskad muskelmassa

Läs mer om test och behandling på Rewell.se »


Annons
Annons
Annons