Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Intervju | Stomi

Stomiterapeutens betydelse


D0C061E2 91E3 41C2 A087 67D824C7D69B
Publicerad den: 2010-02-11
Författare: Besima Aho, Redaktionschef, Netdoktor

Annons

– Som stomiterapeut har man en väldigt nära kontakt med patienten. Innan operationen äger rum samtalar patienten med läkaren och mig som stomiterapeut. Frågorna är ofta många så det bästa man kan göra är att samtala om vad det egentligen innebär att leva med en stomi, samt att vara ett stöd och finnas där för patienten, säger Anne-Marie Hallén, stomiterapeut, SU/Östra, samt Netdoktors expert inom området Mage och tarm.

Det finns både permanenta och tillfälliga stomier, och det är beroende på vilken typ av tarm som är bortopererad som avgör vilken typ av stomi en patient ska få. Anne-Marie Hallén berättar att reaktionerna kan vara väldigt olika från person till person när de får besked om att de ska få en stomi.
– Ofta är det beroende på vilken bakomliggande sjukdom det är som avgör hur man tar emot beskedet att man ska få en stomi. Låt säga att en patient har en cancersjukdom, då kan beskedet om att få en stomi var ytterligare en jobbig faktor att ta in. För personer som har en inflammatorisk tarmsjukdom kan en stomi innebära att deras livskvalitet förbättras då deras toalettbesök minskar. Men det är klart att den första tiden efter operationen kan vara tuff för alla.

En tänkbar orsak till att många känner sig oroliga inför en stomi är att få känner till vad en stomi egentligen innebär, och hur den kommer påverka ens liv.
– Okunskap är väl alltid jobbigt. Det gör att man lätt målar upp bilder som egentligen inte alls stämmer överens med verkligheten. Sen uppfattar jag att människor rent generellt har ganska dålig uppfattning om vad en stomi och tillhörande sjukdomar innebär. Det är lite tabubelagt att prata om urin och avföring vilket medför att en del upplever det jobbigt att berätta om sin stomi. Men den jobbigaste tiden brukar ändå vara innan man får en stomi eftersom en del måste springa på toaletten väldigt ofta och upplever det som väldigt skämmigt. När en patient fått sin stomi kan det finnas en oro att det ska uppstå pinsamma situationer som exempelvis att bandaget lossnar eller något liknande.   

Vill du lära dig mer? Prenumerera på våra utskick

Du kan avsäga dig våra utskick när som helst genom att klicka på en länk som finns i alla utskick. Läs mer om Netdoktors personuppgiftspolicy här .

Annons
Annons

Innan en patient genomgår en stomioperation får han/hon träffa en stomiterapeut som är specialistutbildad på att vara ett stöd, ge råd och undervisa stomipatienter i att lära sig hantera sin nya livssituation. Patienten fortsätter att ha en regelbunden kontakt med sin stomiterapeut även efter den första tiden.
– Strax efter operation och under det första året hålls en kontinuerlig kontakt mellan patienten och stomiterapeuten. Därefter bör en regelbunden kontakt hållas med ungefär ett års mellanrum, men här kan det se olika ut i landet. Anledningen till att man har denna uppföljning är att följa upp hur stomibandageringen har fungerat, om bandageringen inte har fungerat är det viktigt att få hjälp med att prova ut ett annat alternativ som passar bättre.   Stomiterapeutens roll är också att samtala med patienten om hur han/hon upplever sin situation med stomi.

Ytterligare en viktig uppgift som stomiterapeuten har är att finnas där som en stöttade medmänniska som samtidigt har kompetens att svara på de frågor som ofta uppstår.
– Något bland det vanligaste som patienter brukar fråga är om man kan man ha tajta kläder och hur det kommer att se ut i bikini/badbyxa. Min roll blir att ge tips, råd och vägledning. Det är viktigt att berätta att en stomi inte behöver utgöra ett hinder för att ha sex och att leva och vara aktiv precis som innan operationen.

Som närstående till en person som ska genomgå en stomioperation är det viktigaste att visa att man finns där.
– För det första borde även närstående vara med och få samma information som patienten, för ofta är funderingarna och frågorna så många. Som jag nämnde så är alltid okunskap jobbigt och det gäller såklart även för närstående, genom att få svar på sina frågor kan man nog vara ett ännu bättre stöd för han/hon som ska få en stomi. Sen är nog det bästa man kan göra, det är att finnas till och visa att man lyssnar. Vara en bra medmänniska helt enkelt, avslutar Anne-Marie Hallén.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons