Fakta | Mage & tarm

Utbuktning på matstrupen


Uppdaterad den: 2012-11-22
Publicerad av: Mats Halldin, ST-läkare i allmänmedicin och medicine doktor, medicinsk chef, Netdoktor

Annons

Vad är en utbuktning på matstrupen?

Zenkers divertikel

På fackspråk kallas utbuktningar på matstrupen för esofagusdivertikel: esofagus = matstrupen, divertikel = utbuktning. Detta är ett sällsynt tillstånd. Det förekommer oftast hos äldre och medelålders personer och är oftast lokaliserat till övre delen av matstrupen. Detta kallas Zenkers divertikel.

Sjukdomen utvecklas vanligen gradvis och smygande och börjar ofta med hosta under måltiderna och obehag i svalget. Efterhand som utbuktningen blir större kan små mängder mat bli liggande i utbuktningen när man sväljer. Ett kännetecken för tillståndet är därför att det kan hända att man rapar/kräks upp osmält mat flera timmar efter att man har ätit. Detta sker ofta under natten. Andra symtom är nattlig hosta, klumpkänsla i halsen, svårighet att svälja, lokala smärtor, kväljningskänslor, heshet och dålig andedräkt.

Äldre patienter kan få lunginflammation eftersom matrester kan hamna i luftvägarna.

Annons
Annons

Orsak

Utbuktningen uppstår genom att mat och dryck inte rör sig ned i magsäcken så snabbt som det ska. Detta leder till att trycket i svalget ökar. Svaga områden i matstrupens vägg kan då ge efter så att en utbuktning uppstår.

Hur kommer läkaren och sjukhuset att undersöka dig?

För att få bekräftat om det verkligen är en utbuktning på matstrupen måste man ta röntgenbilder. I vissa fall kan det också vara nödvändigt att titta ned i halsen med ett gastroskop, en böjlig, fingertjock slang med en kamera i änden.

Behandling

Utbuktningarna är ofarliga i sig. I de flesta fall avstår man därför från att behandla. Undantaget är patienter som har stora besvär eller obehag. Det allvarligaste problemet med detta tillstånd är den ökade risken för att svälja fel. Om mat eller dryck kommer ned i lungorna kan detta leda till lunginflammationer och ärrförändringar i lungvävnaden. För personer som ofta är utsatta för den typen av besvär rekommenderar man behandling.

Annons
Annons

Behandlingen av den vanligaste typen av esofagusdivertikel, så kallad Zenkers divertikel, genomförs med hjälp av endoskopi. Den nedre kanten av öppningen till divertikeln klyvs, vilket minskar besvären. Resultaten av operationen är goda och komplikationerna är få.

Vissa patienter får återfall av besvären. Detta sker ofta inte förrän efter ett halvår. Behandlingen kan eventuellt upprepas om det uppstår återfall.

Kommentera denna artikel

Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons
Annons