Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Springmask (enterobius vermicularis)

Springmask behandlas med läkemedel som dödar maskar och larver. För att masken säkert ska utplånas ska hela familjen behandlas, även de som inte har symtom.


Uppdaterad den: 2021-08-25

Annons

Vad är springmask

Springmask, eller oxyuris, är en infektion med masken Enterobius vermicularis i tjocktarmen.

Maskarna är:

  • Gulvita
  • Trådtunna
  • Centimeterlånga

Man kan se dem vid ändtarmsöppningen och ibland i avföringen.

Människan är den enda värden (där masken lever och förökar sig) och en person som är smittad med springmask kan hysa allt från några få till flera hundra springmaskar.

Annons
Annons

Symtom

Man kan ha springmask utan några symtom men ofta ger parasiten en intensiv klåda på kvällen och natten. Det beror på att maskarna då kryper ut på huden runt ändtarmsöppningen för att lägga ägg.

Klådan innebär:

  • Att det blir svårt att somna.
  • Barnet blir ofta rastlöst och irriterat.
  • De allra yngsta kan sparka med benen och glida runt på stjärten.

Maskarna kan synas utanpå avföringen eller runt ändtarmsöppningen. Lättast är det att upptäcka maskarna några timmar efter barnet somnat eftersom sängvärmen aktiverar dem. När barnet kliar sig i stjärten, fastnar äggen under fingernaglarna, vilket ökar smittrisken.

I sällsynta fall kan mängden mask bli så stor att den ger magsmärtor, illamående och kräkningar.

Det händer också att springmask orsakar klåda i slidöppningen hos flickor. Slemhinnan i slidan blir då röd, irriterad och svullen.

Klådan runt ändtarmsöppningen kan leda till rivsår med risk för utveckling av svinkoppor.

Orsak

Springmask sprids genom att man får i sig äggen via händerna, leksaker, underkläder och sängkläder. Barn återinfekteras ofta av sina egna maskars ägg när de stoppar fingrarna i munnen efter att tidigare ha kliat sig i stjärten.

Ofta är flera personer i ett hushåll eller på till exempel en förskola smittade. Springmaskens ägg är mycket motståndskraftiga och kan hålla sig vid liv under 2–3 veckor, särskilt vid hög luftfuktighet, i till exempel:

  • Bostadsdamm
  • Kläder
  • Mattor 
  • Husdjurs päls

De vuxna maskarna slår sig ner i den första delen av tjocktarmen och närliggande tarmområden. Dräktiga honor kryper genom ändtarmsöppningen (anus) till den omgivande huden där de lägger sina ägg. Detta sker vanligen på natten. Äggen blir smittsamma inom cirka sex timmar och kan smitta andra, eller så kan de på nytt komma in i matspjälkningskanalen via smittad mat, dryck eller händer. När äggen svalts ned kläcks de i tolvfingertarmen och larverna vandrar sedan vidare ned till tjocktarmen. En ny infektion kan också uppstå genom att larver från ägg som har kläckts utanför ändtarmsöppningen kryper in i tjocktarmen via anus.

Från det att ägget har kommit in i kroppen tar det 3–4 veckor innan en vuxen, äggbärande hona har utvecklats. Vuxna honmaskar lever i cirka tre månader.

Annons
Annons

Diagnos

Man kan ofta se springmask runt ändtarmsöppningen. Diagnosen kan också ställas genom att man hittar ägg i området kring anus med ett så kallat tejpprov. Ett tejpprov görs genom att en bit tejp trycks mot huden kring analöppningen upprepade gånger – genast på morgonen. För att kunna upptäcka ägg kan provet sedan granskas i mikroskop av en läkare.

Behandling

Springmask behandlas med läkemedel som innehåller pyrvinium (receptfritt) eller mebendazol (fås på recept) och som dödar maskar och larver. För att masken säkert ska utplånas ska hela familjen behandlas, även de som inte har symtom. Eftersom läkemedlet inte påverkar äggen behöver man upprepa behandlingen efter 2–3 veckor för att säkert bli av med masken. Vid behandling med pyrvinium kan det vara bra att känna till att avföringen färgas röd. 

Man ska inte tugga pyrvinium eftersom det innehåller ett rött färgämne som kan missfärga tänderna. Om man har vara svårt att svälja hela tabletter kan man krossa tabletterna och blanda i till exempel yoghurt. Om pyrvinium ska ges till barn kan man också lösa upp det ordentligt i vatten och ge med en doseringsspruta. 

Under behandlingstiden är det viktigt att vara extra noga med hygienen. Det innebär bland annat att:

  • Vara noga med att tvätta händerna efter toalettbesök och före maten.
  • Använda flytande tvål och egen handduk.
  • Hålla naglarna korta.
  • Sova med byxor på. 
  • Duscha stjärten samt byta pyjamas och underkläder varje dag.
  • Byta sängkläder ofta.
  • Tvätta underkläder, pyjamas och sängkläder så fort som möjligt i samband med att de byts.
  • Tvätta i 60o C eller i den högsta temperaturen som rekommenderas. Äggen dör vid 60o C.
  • Städa badrum och sovrum varje dag så att eventuella ägg försvinner.
  • Tvätta husdjur om det finns, eftersom äggen kan finnas i djurets päls.

Barnet kan gå tillbaka till förskola eller skola efter att behandlingen har satts igång. Det finns ingen anledning att behandla alla barn på en förskola om något enstaka barn blivit smittat.

Prognos

Även om behandlingen är effektiv, är det vanligt att infektionen återkommer. Eftersom familjemedlemmar ofta också är smittade kan det vara så att behandlingen "misslyckas" hos någon och då ökar risken för en ny infektion.

Ibland kan det också finnas andra barn på dagis eller i skolan som är bärare av infektionen.


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons