Springmask
Springmask (Enterobius vermicularis) är väldigt vanligt i Sverige och förekommer hos 10-30 procent av alla förskolebarn, mer sällan hos vuxna.
Utbildning och patientundersökning: Lär dig mer om tarmsjukdomarna ulcerös kolit och Crohns sjukdom på bara 10 minuter »
Så smittar springmasken
Springmask "mask i stjärten" smittar från person till person genom att de mikroskopiskt små maskäggen sväljs ner. Larver utvecklas i magsäcken och rör sig sedan ner genom tarmkanalen där honan lägger sina ägg runt ändtarmen och sedan dör. Maskinfektionen är inte invasiv, vilket betyder att den inte sprider sig i kroppen, utan är relativt harmlös som sjukdom betraktat. Ägg kan överleva i damm i två veckor och man kan därför också smittas om man andas in dam med ägg i. Barn på förskolor smittar ofta varandra. Infektion via de egna händerna är vanligt.
Symtom på springmask
Både barn och vuxna kan få springmask, som orsakar besvärande klåda i området runt ändtarmen. Det kliar ofta på natten när man ligger under ett varmt täcke. Hos flickor och kvinnor kan det spridas till slidan och utvecklas till en slidkatarr. Urinröret kan också bli irriterat.
Diagnos och undersökning
Föräldrar upptäcker ofta springmask genom att se de cirka en centimeter långa trådtunna maskarna omkring barnets ändtarm och i dess avföring. Ett så kallat ”tejpprov” kan tas genom att en bit tejp pressas mot anus och sedan klistras på ett objektsglas. Äggen, liksom maskarna, ser mycket karakteristiska ut i mikroskopet.
Behandling av mask
Behandlingen vid springmask består oftast av en maskmedelskur med läkemedlet Vermox (mebendazol) i engångsdos (100 mg), antingen som tablett eller mixtur med upprepning efter två veckor. Det brukar räcka med en kur. Klådan minskar betydligt när antalet maskar minskar och försvinner. Barnet får gärna gå till förskolan även om det har springmask – det ska dock gärna ha kommit igång med sin behandling. Ofta behandlar man hela familjen samtidigt för att undvika att man smittas igen.
Alternativt kan Vanquin (pyrvinembonat) ges, vilket även går bra under graviditet, då Vermox inte ska användas.
Klinisk studie för dig med ileostomi: Just nu kan du med stomi delta i en klinisk studie. Läs mer och anmäl dig här om du matchar kriterierna för att delta »
Prognos
Prognosen vid springmask är god. Försvinner utan komplikationer efter behandling och övriga hygieniska åtgärder.
Goda råd om springmask
• Om man har fått springmask ska man duscha varje morgon för att få bort ägg omkring ändtarmen.
• Det är viktigt att man tvättar händerna grundligt efter varje toalettbesök och före varje måltid.
• Man ska byta sängkläder och underkläder ofta, särskilt de första sju till tio dagarna efter behandling.
• Smittade barn och vuxna bör ha korta naglar.
• Huset ska rengöras och man bör vara extra noga i sovrummen, där man ska försöka få bort så mycket damm som möjligt.
• Ät inte mat i sovrummet.
• Om fler i familjen har blivit smittade ska alla behandlas samma dag.
• Undvik mat och dryck som innehåller mycket socker och ät en fiberrik kost.