Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Fakta | Mage & tarm

Magsår orsakade av NSAID

Patienter som behöver använda NSAID bör varnas för att de kan orsaka magbesvär.


Uppdaterad den: 2022-04-23

Annons

Vad är NSAID?

NSAID står för icke-steroida antiinflammatoriska läkemedel (non-steroid anti-inflammatory drugs) och kallas även för antiflogistika. Några vanliga NSAID är ibuprofen och naproxen. NSAID används ofta för att dämpa smärta och inflammation i rörelseapparaten – i muskler, senor, leder. 

NSAID dämpar inflammation genom att minska blodtillförseln till det inflammerade området (som då blir mindre rött och varmt) och minska läckage av vävnadsvätska i den inflammerade vävnaden (dämpa svullnad), vilket ger en smärtstillande effekt.

Acetylsalicylsyra (ASA) har liknande egenskaper som NSAID men effekten är oftast inte lika stark. Både NSAID och ASA är läkemedel som kan köpas receptfritt på apoteket.

Annons
Annons

Vad är magsår?

Magsår

Magsår är sår i slemhinnan i magsäcken eller tolvfingertarmen och upptäcks vanligtvis med gastroskopi. De flesta fall av magsår orsakas av infektion med bakterien Helicobacter pylori. Vissa sår i magsäcken beror dock på skador från användning av NSAID eller ASA. Dessa läkemedel fräter på slemhinnan och kan bilda ett eller flera sår i magsäcken eller tolvfingertarmen.

En del magsår kan inträffa plötsligt och ge blodiga kräkningar. Andra magsår upptäcks i samband med utredning av smärtor i magen och/eller blodbrist. Eftersom läkemedlen innehåller smärtstillande ämnen kan de kamouflera ett utvecklande av magsår. Magsåret upptäcks då inte förrän det börjar blöda.

Behandling

Behandling innebär att sluta med användning av NSAID eller ASA. Dessutom får patienten mediciner, protonpumpshämmare som hämmar produktionen av magsyra. En sådan behandling varar i regel sex till åtta veckor. Då ska såret vara läkt.

Hos vissa upptäcks också infektion med Helicobacter pylori. Då kan det vara svårt att avgöra om såret orsakats av infektionen eller biverkningar av läkemedel. I sådana fall väljer man att behandla infektionen också.

Annons
Annons

Förebyggande av NSAID-utlösta magsår

Patienter som behöver använda NSAID varnas för att de kan orsaka magbesvär. Det är därför klokt att ta dessa tabletter i samband med måltid. Då blir det mindre skador på slemhinnan i magsäcken. Man får också instruktioner om att avbryta behandlingen och kontakta sin läkare om man upplever svåra smärtor i magen. Vanligtvis är risken att få magsår liten vid kortare behandlingar på en till två veckor. Ju längre behandlingen pågår och ju högre dos, desto större är risken för magsår.

Vissa personer behöver ta NSAID under längre perioder, exempelvis personer med  reumatisk sjukdom. Om en person som behöver fortsätta med NSAID får magsår ges magsårsskyddande läkemedel så länge som personen tar NSAID. Det finns olika alternativ, men oftast används dubbel dos H2-blockerare eller protonpumpshämmare.

Om man använder NSAID och ett antidepressivt läkemedel av typen SSRI samtidigt, ökar risken ytterligare för blödande magsår. Dessa två medel bör man därför undvika att använda samtidigt.

 


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons