Fakta | Mage & tarm

Magsår orsakade av NSAID

Patienter som behöver använda NSAID bör varnas för att de kan orsaka magbesvär.

Uppdaterad den: 2019-07-17
Publicerad av: Mats Halldin, ST-läkare allmänmedicin och med. dr., medicinsk chef, Netdoktor

Annons

Vad är NSAID?

NSAID står för icke-steroida antiinflammatoriska läkemedel (non-steroid anti-inflammatory drugs) och kallas även för antiflogistika. Detta är en grupp av läkemedel som används för att dämpa inflammation i rörelseapparaten – i muskler, senor, leder. Sådana inflammationer i rörelseapparaten orsakas inte av bakterier eller virus, utan ofta av överbelastning eller irritation i vävnaden. Det innebär att antibiotika som används mot bakterieinfektioner (till exempel penicillin) är overksamt mot sådana belastningsskador.

NSAID-preparat verkar genom att dämpa inflammationen. Detta görs genom att minska blodtillförseln till det inflammerade området (som då blir mindre rött och varmt) och minska läckage av vävnadsvätska i den inflammerade vävnaden (dämpa svullnad), vilket ger en smärtstillande effekt.

Salicylater har liknande egenskaper som NSAID men effekten är oftast inte lika stark. Salicylater är läkemedel som kan köpas receptfritt på apoteket.

Få mejl när vi publicerar något nytt inom detta område
Annons
Annons

Vad är magsår?

Magsår

Magsår är sår i slemhinnan i magsäcken eller tolvfingertarmen och upptäcks vanligtvis med gastroskopi. De flesta fall av magsår orsakas av infektion med bakterien Helicobacter pylori. En fjärdedel av sår i magsäcken beror dock på skador från användning av NSAID eller salicylater. Dessa läkemedel fräter på slemhinnan och kan bilda ett eller flera sår i magsäcken eller tolvfingertarmen.

En del magsår kan inträffa plötsligt och ge blodiga kräkningar. Andra magsår upptäcks i samband med utredning av smärtor i magen och/eller blodbrist. Eftersom läkemedlen innehåller smärtstillande ämnen kan de kamouflera ett utvecklande av magsår. Magsåret upptäcks inte förrän patienten börjar blöda. Många av dessa patienter med blödande magsår är äldre människor, där det kan vara svårt att få blödningen att sluta. Så det händer att en sådan blödning kan få ett tragiskt slut hos äldre.

Behandling

Behandling innebär att sluta med användning av NSAID eller salicylater. Dessutom får patienten mediciner, protonpumpshämmare (PPI = protonpumpshämmare) som hämmar produktionen av magsyra.En sådan behandling varar i regel sex till åtta veckor. Då ska såret vara läkt.

Hos vissa upptäcks också infektion med Helicobacter pylori. Då kan det vara svårt att avgöra om såret orsakats av infektionen eller biverkningar av läkemedel. I sådana fall väljer man att behandla infektionen också.

Annons
Annons

Förebyggande av NSAID-inducerade magsår

Patienter som behöver använda NSAID varnas för att de kan orsaka magbesvär. Det är därför klokt att ta dessa tabletter i samband med måltid. Då blir det mindre skador på slemhinnan i magsäcken. Man får också instruktioner om att avbryta behandlingen och kontakta sin läkare om man upplever svåra smärtor i magen. Vanligtvis är risken att få magsår liten vid kortare behandlingar på en till två veckor. Ju längre behandlingen pågår och ju högre dos, desto större är risken för magsår.

Reumatiker är ofta beroende av NSAID för att kontrollera sin reumatiska sjukdom. Om en patient har fått magsår bör patienten få läkemedel som skyddar mot NSAID om behandlingen ska fortsättas. Det finns olika alternativ, men oftast används magsårsmedicin – en dubbel dos H2-blockerare eller protonpumpshämmare.

Om man använder NSAID och ett antidepressivt läkemedel av typen SSRI samtidigt, ökar risken för blödande magsår betydligt. Dessa två medel bör man därför undvika att använda samtidigt.