Fakta | Mage & tarm

Laparoskopisk behandling av blindtarmsinflammation


Uppdaterad den: 2012-11-23
Publicerad av: Mats Halldin, ST-läkare i allmänmedicin och medicine doktor, medicinsk chef, Netdoktor

Annons

Vad är blindtarmsinflammation?

Bukhålan utan tunntarm.

Blindtarmen är den blinda ändan av tjocktarmen som ofta sitter i högra nedre delen av magen. Man vet inte vilken funktion blindtarmen har, och det anses inte farligt att ta bort den. Akut blindtarmsinflammation (akut appendicit) är en inflammation i blindtarmen som uppkommer snabbt. Om man väntar för länge innan man opererar ökar risken för att blindtarmen spricker (perforerar), något som kan leda till bukhinneinflammation eller en lokal böld (abscess).

Laparoskopisk behandling

Behandlingen är kirurgisk med borttagande av blindtarmen (appendektomi). Det kan göras med en så kallad titthålsoperation (laparoskopisk kirurgi) eller vid en vanlig operation. Även om allt fler opereras med titthålsmetoden, är en vanlig operation fortfarande den metod som används mest. Titthålsmetoden innebär som regel en kortare sjukhusvistelse, att du snabbare kommer tillbaka igen efter ingreppet och att ärret blir mindre. Operationstiden är längre än vid öppen kirurgi. För övrigt verkar det vara liten skillnad på resultaten mellan de två operationsmetoderna.

Vid laparoskopisk behandling för kirurgen in ett laparoskop i bukhålan genom ett litet snitt i huden. Laparoskopet är ett fingertjockt rör med eget ljussystem och en videokamera. Videokameran visar en förstorad bild av insidan av bukhålan på en tv-skärm. Innan ingreppet börjar, blåser man in luft i bukhålan så att bukväggen lyfts upp och kirurgen får en bra överblick över organen inne i bukhålan. Tv-bilderna ger kirurgen en bra överblick över själva ingreppet. Kirurgen för in små instrument genom ett eller två ytterligare portar i bukväggen för att ta bort blindtarmen.

Annons
Annons

Om blindtarmen har spruckit och infektionen har spritt sig utanför blindtarmen, eller om det har bildats var, kan det vara nödvändigt för kirurgen att göra om ingreppet vid en öppen operation för att säkerställa bästa tänkbara rengöring av bukhålan. Efter operationen får du antibiotika intravenöst och du måste stanna på sjukhuset ytterligare några dagar.

Kommentera denna artikel

Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons
Annons
Annons
Annons