Inflammation i gallblåsan – kolecystit


Uppdaterad den: 2013-04-26
Publicerad av: Mats Halldin, ST-läkare i allmänmedicin och medicine doktor, medicinsk chef, Netdoktor

Annons

Vad är kolecystit?

Gallblåsa och bukspottkörtel

Kolecystit är en inflammation i gallblåsan. Det är ett mycket smärtsamt tillstånd som kännetecknas av anfall av smärtor i övre delen av magen, oftast på höger sida. Illamående, kräkning och feber är andra typiska drag. Ofta är detta ett tillstånd som börjar några timmar efter en stor måltid och många upplever nattliga anfall.

Kolecystit är vanligast bland kvinnor. Andra förhållanden som ökar risken för inflammation i gallblåsan är: tidigare gallstensanfall, övervikt, graviditet och diabetes.

Vad är galla och gallsten?

Gallblåsa

I levern bildas en vätska som kallas galla. Denna lagras i gallblåsan tills kroppen behöver den. Gallan består av vatten, kolesterol, fettämnen, gallsalter och bilirubin. Gallsalterna är viktiga för matspjälkningen eftersom de bryter ned fett i maten. Bilirubin är färgämnet som ger avföringen den bruna färgen. Om det finns för mycket kolesterol, gallsalter eller bilirubin i gallsaften kan dessa ämnen kristalliseras och bilda en sten.

Annons
Annons

Om gallgången täpps till får man gulsot (gulfärgning av huden som är lättast att se i ögonvitan), avföringen blir ljus och urinen mörk. Gulsot är emellertid en ovanlig komplikation till akut inflammation i gallblåsan.

Orsak

Alla typer av skada eller förändringar i gallblåsan och gångarna därifrån kan leda till en inflammation i gallblåsan. Den absolut vanligaste orsaken är dock stenar i gallblåsan. Dessa hamnar på en plats som gör att de blockerar utgången i gallblåsan och hindrar gallan från att tömmas. Detta leder till att trycket i gallblåsan stiger och blåsan utvidgas. De krampartade smärtorna beror på att blåsan försöker dras samman för att pressa ut innehållet, men hindras från detta. När gallan blir stillastående istället för att utsöndras, och det uppstår en steril inflammation i gallblåsan, ökar risken för att bakterier ska utlösa en infektion. I de flesta fallen beror infektionen på tarmbakterien E. coli.

I sällsynta fall kan andra orsaker än sten ge upphov till inflammation och därefter infektion. Detta ses oftast hos personer som nyligen har genomgått ett kirurgiskt ingrepp. Även personer som har fått näring via blodet under en tid, kan få kolecystit utan att det finns sten med i bilden.

Annons
Annons

Hur kommer läkaren och sjukhuset att undersöka dig?

Diagnosen ställs vanligen genom en utvändig undersökning. Området runt gallblåsan blir inflammerat och ömt. I enstaka fall är det också nödvändigt att göra ultraljud eller en så kallad ERCP. Ultraljud är den vanligaste undersökningen och ger i de flesta fall den information som behövs.

Undantagsvis görs ERCP. Detta är en undersökning där läkaren för ned en böjlig slang med kamera via munnen till tolvfingertarmen, och för upp ett tunt rör i gallgången. Genom detta kan man spruta in kontrastmedel och fotografera gallgångarna med röntgen. Vid ERCP kan man ibland också avlägsna sten från gallgångarna.

Behandling

Om inflammationen beror på sten, väljer läkaren ofta att operera för att ta bort gallblåsan. Denna operation görs ofta med så kallad titthålsteknik (laparoskopi). Med denna teknik blir ingreppet vanligen mindre och läkningstiden kortare. I enstaka fall är vanlig operationsteknik att föredra.

Det är emellertid inte alltid som man opererar patienter med kolecystit. Om inflammationen inte beror på sten, kan det räcka med att dränera gallblåsan med en tunn slang (så kallad gastrostomi) och tömma den. I en del fall anser läkaren att det är säkrare att skjuta upp operationen. Då får man vanligen kallelse till operation cirka två till tre månader senare.

Oavsett om operation sker direkt eller ej ges ofta vätska och antibiotika direkt i blodet. Antibiotikan dödar bakterierna i gallblåsan.

Prognos

När gallblåsan har tagits bort är risken för att få gallvägssjukdom mycket liten. Gallblåsan är lyckligtvis ett organ som vi klarar oss bra utan. Efter operationen kommer gallan inte längre att lagras utan rinner i en jämn ström ut i tunntarmen. Hos vissa personer kan det ge diarré, men vanligen bara under den första tiden efter operationen. 

Man behöver inte ändra kosten efter att gallblåsan har tagits bort, men många mår bättre av att äta flera små måltider än stora fettrika måltider med längre mellanrum.

Kommentera denna artikel

Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar Barbro Moberg 2019-03-19 21:27 (7 dagar sen)

    Det är viktigt att se till att all galla verkligen töms ut i tunntarmen efter en operation. I annat fall kan det orsaka en allvarlig infektion i magen, vilket kommer att kräva lång och omfattande behandling.


Annons
Annons