Träning förbättrar tarmfloran

En störd bakterieflora ger sämre muskeltillväxt och träning berikar floran av bakterier, enligt fynd från forskning vid Karolinska institutet. En upptäckt som kan hjälpa äldre eller personer med muskelsvaghet.

Carro webb ljusare
Publicerad den: 2016-06-20
Författare: Caroline Holmqvist, Redaktör, Netdoktor, NetdoktorPro

Annons

Våra kroppsegna bakterier, som till största delen finns i tarmarna, tycks påverka hur mycket musklerna växer när vi tränar. Det menar Sven Pettersson på Karolinska institutet som under flera år har studerat kroppsegna bakterier, mikrobiomet. 

– Vi vet att bakteriernas komposition ändras vid träning, men hur det går till vet vi inte. Men vi är intresserade av dessa molekyler och om det går att transplantera ett mikrobiom från en vältränad människa och få bättre effekter på ämnesomsättningen hos exempelvis typ 2-diabetiker, säger Sven Pettersson.

Förhoppningarna är även att det kan hjälpa personer med nedsatt muskelfunktion.

Få mejl när vi publicerar något nytt inom detta område
Annons
Annons

Läs mer om nyttiga bakerier här.

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
 • gote-gor-utvardering-hos-clarks-
  2016-06-20 16:41 (6 år sen)

  Den främsta formen av Prebiotika finns i viss sort av jordärtskocka, inulin med fruktooligosackarider som skapar kraftig tillväxt av de goda bakterierna nere i grovtarmen.
  Genom tillväxten av de goda arterna, så trängs de som avger skadliga ämnen undan och ut.
  I många länder använder läkarna Topinulin aktiv, ett koncentrat av just denna prebiotikan , inte sällan för att utesluta vissa farliga störningar. Ofta behövs sedan inget mera.
  Stabiliserar blodsockret och därför underlättar den viktreducering, samt är alldeles utmärkt för diabetiker att stabilisera blodsockret.
  Ni kan läsa mera i referenser om bl.a. Topinulin aktiv

  http://www.aktivsyn.se/referenser.html