Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Njurdonationer minskar inte överlevnaden

Annons

Att donera en njure påverkar inte risken att dö i förtid, enligt en ny stor studie. Trots att njurdonationer är vanliga finns det stora kunskapsbristen om de långsiktiga effekterna på överlevnaden. Det menar amerikanska forskare, som gått igenom överlevnaden bland drygt 80 000 personer som donerat en njure i USA mellan 1994 och 2009. De jämförde dessa personer med en kontrollgrupp som bestod av drygt 9 000 friska personer.

Det forskarna har kunnat konstatera var att inom tre månader efter njurdonationen var dödligheten högre bland donatorerna än i kontrollgruppen, 3,1 jämfört med 0,4 per 100 000 personer. Men däremot planade skillnaderna ut, och efter de i snitt dryga sex åren som donatorerna följdes var risken att dö ungefär lika stor i donatorgruppen som i kontrollgruppen. På ännu längre sikt märktes till och med en lägre dödlighet bland dem som donerat än njure jämfört med dem som inte hade gjort det. Dödligheten bland donatorerna var 1,5 procent jämfört med 2,9 procent i kontrollgruppen, tolv år efter donationen.&nbsp&nbsp&nbsp&nbsp&nbsp

Annons
Annons

Forskarna bakom studien drar slutsatsen att njurdonationer inte påverkar risken att dö i förtid, men samtidigt påpekar dem att det behövs fler studier som utreder de fysiologiska effekterna då man donerar en njure.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.