Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Myndigheter letar efter källa till utbrott av tarmbakterie

Under juli månad har ett antal personer insjuknat i ehec, en bakterie som kan orsaka blodiga diarréer och i vissa fall ge allvarliga komplikationer som kan skada andra organ. Nu försöker myndigheter spåra smittkällan.


Publicerad den: 2018-08-15

Myndigheter letar efter källa till utbrott av tarmbakterie
Annons

Ehec är en bakterie som kan bilda gifter i tarmen. Bakterien kan drabba alla, men särskilt känsliga för komplikationer är barn under fem år och äldre.

Sjukdomen är en zoonos, alltså en sjukdom som kan överföras mellan djur och människa.
Framför allt kopplas ehec ihop med nötkreatur, men kan även förekomma hos idisslare som får och getter.

Smittan kan spridas via kontakt med djuren eller med deras gödsel. Även förorenade livsmedel eller förorenat vatten kan sprida smittan. Man kan t.ex bli sjuk av Ehec efter att ha ätit kött, opastöriserad mjölk och kallrökt korv. Eller om man ätit grönsaker eller frukt som förorenats vid bevattning med förorenat vatten eller vid gödsling.

Annons
Annons

Symtom:

  • Kraftiga magsmärtor
  • Diarréer (som kan vara blodiga)
  • Kräkningar

I vissa fall kan Ehec orsaka allvarliga komplikationer som kan leda till njursvikt. Bakterien kan även ge milda symtom, och det finns fall där den smittade bäraren är helt symtomfri.

 

Livsmedelsburen smitta

I sommar har antalet fall av ehec-infektion ökat i Sverige, därför försöker nu Folkhälsomyndigheten, Livsmedelsverket, smittskyddsenheterna i berörda landsting och kommuner hitta källan till de sjukdomsfall av ehec som rapporterats in.

– Det är ofta svårt att spåra en smittkälla, det är lite av ett detektivjobb. Men tillsammans med de andra myndigheterna gör vi allt vi kan för att ta reda på vilket livsmedel som är smittkällan, säger Mats Lindblad smittskyddssamordnare, i ett pressmeddelande från Livsmedelsverket. 

Annons
Annons

Eftersom den aktuella typen av ehec spridits till olika delar av Sverige så tror myndigheterna att det rör det sig om en livsmedelsburen smitta, skriver Folkhälsomyndigheten.

Hittills har ett femtiotal fall kunnat kopplas till samma typ av ehec och ytterligare ett femtiotal personer misstänks vara drabbade. Bland de smittade finns både barn och vuxna.

”Ett av de största utbrotten av ehec som vi haft i Sverige”

Flest fall finns i Uppsala län och Västra Götalandsregionen, men även andra län är alltså drabbade.

– Det här ser ut att vara ett av de största utbrotten av ehec som vi haft i Sverige. Den bakteriestam som spridits kan orsaka allvarlig sjukdom, framför allt hos barn. Tillsammans med berörda smittskyddsenheter och kommuner, Livsmedelsverket och Statens veterinärmedicinska anstalt, arbetar vi för att utreda utbrottet och framför allt försöka identifiera smittkällan och förhindra vidare smittspridning, säger mikrobiolog Cecilia Jernberg, i Folkhälsomyndighetens pressmeddelande.


Så skyddar du dig:

  • Skölj grönsaker, sallad och frukt noggrant.
  • Stek kött ordentligt, framförallt köttfärs, och smaka inte på rå köttfärs.(Bakterien dör snabbt vid cirka 70 grader)
  • Håll isär rått kött från andra livsmedel som inte ska tillagas (t.ex grönsaker)
  • Var noga med att tvätta händerna före matlagning och efter att du hanterat rått kött.
  • Undvik opastöriserad mjölk och färskost gjord på opastöriserad mjölk.
  • Tvätta händerna efter kontakt med nötkreatur.

Här hittar du fler artiklar som rör mage & tarm >>>>

    Källor

  • Livsmedelsverket, pressmeddelande - https://www.livsmedelsverket.se/om-oss/press/nyheter/pressmeddelanden/myndigheterna-letar-efter-kalla-till-ehec-utbrott
  • Livsmedelsverket om Ehec - https://www.livsmedelsverket.se/livsmedel-och-innehall/bakterier-virus-parasiter-och-mogelsvampar1/bakterier/enterohemorragisk-e.-coli-ehec
  • Folkhälsomyndigheten - https://www.folkhalsomyndigheten.se/nyheter-och-press/nyhetsarkiv/2018/augusti/nationell-spridning-av-ehec-utreds/

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.