Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Möjligt att behandla magsjukeorsakande bakterier – med fett

Fettsyror som omega-3 har visat sig kunna oskadliggöra de listeria-bakterier som orsakar magsjuka. Resultaten öppnar nu upp möjligheten att behandla farliga bakterier med fett.

Lovisa
Publicerad den: 2017-06-12

Annons

Det är inget nytt att höga koncentrationer av fettsyror kan döda bakterier som salmonella och listeria. Men nu visar danska forskare dessutom att även låga koncentrationer av fettsyror påverkar magsjukebakterier. Dock med med en annan strategi.

Låga koncentrationer av omega-3 dödar inte bakterierna men verkar istället stänga av gener som påverkar bakteriens kapacitet att orsaka sjukdom.

– Vår studie visar att vanliga, naturligt förekommande fettsyror kan stänga av specifika gener som gör listeria-bakterien farlig. Vi testade omega-3 fettsyror och det tog ungefär en halvtimme att neutralisera listeria bakterierna, säger Birgitte Kallipolitis, ansvarig forskare bakom studien.

Annons
Annons

Att neutralisera är bättre än att döda

Forskare bakom studien tror att detta i själva verket är en bättre strategi än att ta död på bakterierna, så hotade bakterier tenderar att tvingas anpassa sig och till slut bli resistenta mot behandlingen.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.