Nyhet | Mage & tarm

Många magsjuka efter att ha ätit ostron

Minst 70 svenskar har insjuknat i magsjuka efter att ha ätit ostron från Frankrike. I Frankrike har hundratals personer drabbats.


Publicerad den: 2020-01-17
Författare: Elina Mattsson, Redaktör, Netdoktor

Ostron
Annons

Under december och januari har ovanligt många blivit magsjuka efter att ha ätit ostron. I första hand är det franska ostron som orsakat sjukdom, menar Livsmedelsverket. Men i några av de svenska fallen är det svenska ostron som misstänks ha orsakat magsjukan.

Samma virus som orsakar vinterkräksjukan

Både i Sverige och i andra europeiska länder är norovirus den vanligaste orsaken till att människor blir matförgiftade av musslor och ostron. Noroviruset är samma virus som ligger bakom vinterkräksjukan. Viruset dör om man hettar upp livsmedlen kraftigt, som till exempel vid kokning. Att äta råa ostron innebär därför en större risk att bli sjuk än om du äter dem upphettade.

40 uppsalabor har drabbats

Enligt SVT Nyheter Uppsala har över 40 personer blivit magsjuka bara i Uppsala, efter att ha ätit franska ostron som köpts i Uppsala.

Enligt Uppsala kommunen har de flesta ätit ostronen runt nyårsafton. Uppsalabor som har drabbats har antingen köpt ostronen i butik eller ätit dem på restaurang. Uppsala kommun uppmanar också andra som smittats att höra av sig till miljöförvaltningen och rapportera om vad som inträffat. 

Fler länder har drabbats

I Sverige har utbrott av norovirus kopplat till ostron förekommit i flera kommuner under månaderna december och januari. Sammanlagt har ett sjuttiotal personer hört av sig till sjukvården, men man misstänker att det finns fler som blivit sjuka. Flera länder har också drabbats, bland annat Frankrike, Nederländerna och Italien, uppger Livsmedelsverket. I Frankrike har hundratals personer blivit matförgiftade av ostron under december och januari.

Få mejl när vi publicerar något nytt inom detta område

    Källor

  • Livsmedelsverket - https://www.livsmedelsverket.se/om-oss/press/nyheter/pressmeddelanden/just-nu-ar-det-manga-som-blir-sjuka-av-norovirus-i-ostron/
  • SVT Nyheter Uppsala - https://www.svt.se/nyheter/lokalt/uppsala/40-matforgiftade-av-ostron-i-uppsala

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu