Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Magsårsmedicin kan ge syrebrist vid förlossning

Annons

Idag används magsårsmedicinen Cytotec för att sätta i gång förlossningar i Sverige. Det sker trots att forskare och utländska myndigheter varnar för att metoden kan orsaka syrebrist hos barnen, enligt Kaliber i Sveriges radio och Dagens Nyheter.

Sex av 14 sjukhus som har granskats uppger att de använder Cytotec. Läkemedlet är avsett att användas för att läka sår i magsäcken och har även en effekt på sammandragningar i livmodern.

Gunvor Ekman-Ordeberg är professor i obestetrik och gynekologi vid Karolinska institutet och tycker enligt Dagens Nyheter, inte att Cytotec ska användas vid förlossningar eftersom läkemedlet kan öka risken för alltför kraftiga förlossningsvärkar. I värsta fall kan det i sin tur leda till syrebrist hos barnet.

Annons
Annons
Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.