Nyhet | Mage & tarm

Magsårsbakteriers simstil kan förutspå cancer

Genom att studera magsårsbakteriers förmåga att klara hålla sig kvar i magens sura och turbulenta miljö tror sig forskare nu ha hittat ett sätt att förutspå magcancer.

Lovisa
Publicerad den: 2017-04-03
Författare: Lovisa Dahlström, Redaktör

Annons

– När bakterien transporteras ut mot magsäcken känner de av när det blir för surt. Då släpper de greppet och simmar tillbaka igen. Det är en sorts "recycling" av infektionen, säger Thomas Borén som är professor i medicinsk kemi och som lett studien.

Forskarna i Umeå har alltså lyckats avslöja magsårsbakteriens Helicobacter pylor simstil i magen och hur den gör allt för att undvika den frätande magsyran i magens mitt. I och med att magsäcksväggen erbjuder en typ av frizon med ett mer PH-neutralt klimat är det också kring där som bakterierna strävar efter att vara för att överleva. Därför har dessa utvecklat ett protein som ser ut som en griptång vilket gör att de har möjlighet att hålla sig fast just där och vid dessa mer neutrala celler.

Överlever simtur i magsyran 

Även när dessa cller dör och far ut i den frätande magsyran igen har magsårsbakterierna möjlighet att simma till nya fräscha celler att greppa i istället. De kan därmed infektera väggen på nytt. Blir det en kronisk magkatarr kan det ibland leda till magcancer.

Få mejl när vi publicerar något nytt inom detta område

Du kan avsäga dig våra utskick när som helst genom att klicka på en länk som finns i alla utskick. Läs mer om Netdoktors personuppgiftspolicy här .

Annons
Annons

Läs också: Symtomen för mag ochg tarmcancer 

När forskarna nu har sett hur bakteriens kretslopp fungerar, hoppas de kunna sätta käppar i hjulet för den fortsatta simturen i magen.
– I det här fallet tror vi att man skulle kunna använda det här vidhäftningsproteinet som en sorts termometer för att på det sättet förstå vilket pH man har kontinuerligt i magslemhinnan, säger Thomas Borén.

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu