Nyhet | Mage & tarm

Livsavgörande att välja rätt röntgenmetod direkt

Genom att röntga med lågdos skiktröntgen istället för med traditionell slätröntgen kan flera människoliv besparas. Det påvisar forskaren Muhammed Alshamari i sin doktorsavhandling i medicin vid Örebro universitet.

Carro webb ljusare
Publicerad den: 2016-04-08
Författare: Caroline Holmqvist, Redaktör, Netdoktor, NetdoktorPro

Annons

Fördröjning av rätt diagnos vid utredning av buksmärtor kan vara livsavgörande. Hittills har slätröntgen varit rutin vid undersökning av buken. Men metoden är inte optimal, pekar ny forskning på. Att använda lågdos skiktröntgen ska både ge en bättre och säkrare diagnostik.

– I min avhandling var fokus på mjuka organ i buken samt skelettet i ländryggen. Studien visar att det är bättre och säkrare diagnostik då patienten får lågdos skiktröntgen. Strålningen är lägre än vid vanlig skiktröntgen som har cirka tio gånger högre strålning. Undersökningen går snabbt och patienten behöver inget kontrastmedel som måste ges vid slätröntgen, säger forskaren Muhammed Alshamari.

Fyndet har resulterat i ändrade röntgenrutiner för inneliggande och akuta patienter vid Örebro universitetssjukhus. Undersökningen vid skiktröntgen tar några minuter och både patienter och röntgenpersonal upplever det smidigare och lättare att undersökas med skiktröntgen. Fördelen med skiktröntgen är att det går att se mer detaljer om anatomi och organens utseende och på så vis tydligt avslöja sjukliga förändringar. Patienten kan då få snabb och effektiv behandling av akuta sjukdomar som tarmvred, inklämt bråck, inflammerade tarmfickor och bukkörtelinflammation.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons
Annons
Annons