Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Läkare: Glutenfritt inte nyttigt för alla

För personer med glutenintolerans, eller celiaki, är det nödvändigt att utesluta gluten ur kosten för att inte utveckla allvarlig följdsjukdom. Men den som inte har fått diagnos av läkare ska definitivt inte börja äta glutenfritt utan testa sig först, uppmanar överläkare Jonas F. Ludvigsson.

Carro webb ljusare
Publicerad den: 2016-11-23

Annons

Enligt undersökningar äter flera miljoner människor i USA en glutenfri kost utan att de har en celiakidiagnos. Även i Sverige är intresset för gluten stort och många upplever att de mår bättre av utesluta gluten. Att gluten är boven i dramat för dem som har celiaki råder det inget tvivel om. Men det betyder inte att det är bättre för vem som helst att äta glutenfritt. Faktum är att glutenfria alternativ generellt innehåller mer fett och socker för att kompensera för att konsistensen blir annorlunda när gluten saknas. Dessutom är den i allmänhet dyrare.

– Glutenfritt är nyttigare om man byter ut en vanlig kaka mot ett äpple, men inte om man byter ut en vanlig kaka mot en glutenfri kaka, säger Jonas Ludvigsson, professor vid institutionen för medicinsk epidemiologi och biostatistik vid Karolinska Institutet och barnläkare vid Örebro universitetssjukhus.

För att de medicinska tester som behövs för att ställa diagnosen glutenintolerans ska ge korrekta svar krävs att tarmen fortfarande utsätts för gluten.

Annons
Annons

– Om man misstänker att man har celiaki ska man därför testa sig innan man slutar med gluten. Om man däremot redan har testat sig och kunnat utesluta glutenintolerans, då kan man minska sin brödkonsumtion om man mår bättre av det. Då handlar det sällan om att man inte tål bröd, utan att man mår bättre av att äta mindre av det, på samma sätt som man kan må dåligt av att äta stora mängder fet mat, lök eller ärtsoppa, säger han.

Tre faktorer samverkar för att utveckla glutenintolerans

Många får diagnosen som barn och celiaki är en av de vanligaste kroniska sjukdomarna hos barn. Forskning har visat att inte vem som helst kan få celiaki. Minst tre olika faktorer måste samverka för att sjukdomen ska uppstå.

För det första är celiaki en autoimmun sjukdom, där immunförsvaret triggas att attackera kroppens egen vävnad. Immunförsvaret skiljer sig lite mellan olika individer och celiaki drabbar bara personer med vissa typer av HLA-gener, närmare bestämt HLA-typerna DQ2 och DQ8. Men det räcker inte. Ungefär en tredjedel av landets befolkning har någon av dessa gentyper och de flesta av dem utvecklar inte glutenintolerans. Den andra faktorn som krävs är förstås gluten.

– I stort sett alla svenskar äter gluten, men det är bara en bråkdel av oss som får celiaki, så det måste till minst en grej till. Men vad den tredje faktorn är för något vet vi ännu inte, säger Jonas Ludvigsson.

Annons
Annons

Risker med oupptäckt celiaki

Även om celiaki främst ger symtom i tarmen påverkar sjukdomen många delar av kroppen. Forskning har visat en förhöjd risk för bland annat viss typ av cancer, depression, sköldkörtelsjukdom, diabetes, benbrott och graviditetskomplikationer. Jonas Ludvigssons forskargrupp har visat att risken att dö i bland annat hjärtkärlsjukdom är förhöjd för individer med celiaki.

– Celiaki påverkar många olika organsystem. Pågående inflammation är aldrig bra, utan leder till en rad olika saker. Kanske är det kronisk inflammation som ligger bakom den lätt förhöjda risken för hjärtkärlsjukdom, säger han.

Förutom inflammationen i en celiakitarm som utsätts för gluten finns även andra förklaringar till den ökade risken för andra sjukdomar och komplikationer. Om tarmen är skadad är upptaget av energi och olika näringsämnen från maten försämrad. Till exempel leder dåligt upptag av kalk till att skelettet försvagas, vilket kan öka risken för frakturer. Jonas Ludvigsson nämner ytterligare en faktor som bidrar till den ökade risken för fler diagnoser:

– Vad är det värsta man kan göra för att få en sjukdomsdiagnos? Jo, att gå till läkaren, för det är läkaren som ställer diagnosen. En patient med celiaki går oftare till läkaren och bli mer undersökt och på så sätt kommer man att hitta fler sjukdomar.

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar Tidigare användare 2016-11-28 14:02 (7 år sen)

    Det är helt riktigt att många glutenfria produkter inte är nyttigare då de ofta innehåller mycket snabba kolhydrater, socker, tillsatser och kanske onyttiga fetter.
    Problemet inom svensk sjukvård är dock att få personer får testa sig, men framförallt att testerna inte är tillförlitliga. Det finns ett 40 tal ämnen i vete som man kan ha en immunreaktion på och sjukvården testar bara 2 av dem. Det betyder att många kan vara intoleranta utan att det syns i testerna. Så att uppmana folk att inte testa själv hur de mår av glutenfri kost är mycket märkligt. Förstår detta om alla kan få ta tester och om testerna är tillförlitliga, men så är det inte idag.
    Sedan kan det bli olyckligt om man är intolerant mot gluten eller vete, tar bort det från kosten under en längre tid, blir betydligt bättre men börjar sedan äta mycket av det igen. Detta kan nämligen starta igång en kraftig autoimmun reaktion som kan göra en mycket sjuk. Detta vet de flesta inte om. Så bästa är om man kan få tag i riktigt högkvalitativa tester, som i dagsläget bara finns utomlands, för att få svart på vitt att man aldrig ska äta gluten eller vete igen. Har man en immunreaktion räcker det inte att ta bort gluten eller vete bara nästan helt. Det ska tas bort helt för att immunsystemet inte ska bli överbelastat och för att man ska ha mindre risk för att utveckla autoimmuna sjukdomar i framtiden.

  • Avatar Tidigare användare 2016-11-23 21:41 (7 år sen)

    Det är ju också så att personer som är glutenintoleranta kanske inte nödvändigtvis får positiva resultat på testerna. Man kan ju ha tyst celiaki också vilket jag tror är väldigt vanligt. Man litar ganska mycket på ett test och vad läkaren säger istället för att själv prova sig fram och att faktiskt komma fram till att man mår bättre. Också dålig information för oss som är diagnosticerade med hypotyreos, Hashimotos tyreodit, om att det finns en koppling mellan denna sjukdom och glutenintolerans. Om en läkare hade berättat det samtidigt som jag fick den första diagnosen, Hypo, så kunde det sparat 4,5 års försök till att bli gravid. Vi lyckades först efter att jag på eget bevåg uteslutit gluten ur kosten. Då blev vi gravida inom 3 månader. Då hade vi ändå gjort fertilitetsutredning och läkaren kom fram till att alla värden var bra. Våga prova själv och uteslut gluten om du mår bättre utan. Det finns mycket bra och god mat som är naturligt glutenfri. Man måste inte köpa de dyra mjölmixerna och färdig mat. Man får tänka till lite. Bra att läkare också uppmärksammat problemet och kanske Sverige också kan komma framåt i forskningen när det gäller celiaki m.m.

  • Avatar Tidigare användare 2016-11-23 17:59 (7 år sen)

    Mycket intressant läsning om celiaki, det är på tiden att någon inom sjukvården tar tag i detta problem som det nu blivit med att så många människor får för sig att utesluta gluten i den dagliga kosten. Jag fick för drygt tio år sedan i vuxen ålder diagnosen celiaki. Har aldrig slarvat medvetet med att äta bröd eller annat med gluten och de gånger jag fått i mig gluten (vilket händer mycket sällan är då jag ätit mat på restaurang och blir då ordentligt sjuk. Jag skulle aldrig råda någon fullt frisk människa att komma på den tokiga idén att utesluta den fiberrika kosten som de fyra sädesslagen ger och som vi med celiaki måste utesluta i vår kost. Att använda det som bantningsmetod är så befängt!!
    Tack för att ni ger ut denna information och jag hoppas att så många som möjligt ser och läser det!
    Kristina

  • Avatar 2016-11-23 17:08 (7 år sen)

    Problemet är ju att det varit så svårt att få en diagnos!

    Jag är nu 50 men har haft problem med magvärk och näringsbrister sedan jag var i 20-årsåldern. GIck till doktorer som aldrig gjorde någon ordentlig undersökning utan bara sa att jag skulle dricka mindre kaffe! Det var först när jag själv slutade med gluten och blev helt bra efter 2 dagar som doktorn sa ja det kanske är glutenintolerans! Med alla de näringsbrister jag hade menade de senare att jag inte behövde göra några vidare undersökningar. Jag har ätit glutenfritt sen dess och har aldrig ont i magen längre men måste ta näringstillskott fortfarande. Framför allt zink och magnesium.


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons