Irriterad tarm påverkar kvinnor mer negativt än män

Dubbelarbete och hög skämsfaktor kan leda till att kvinnors livskvalitet påverkas mer än mäns vid IBS, visar ny forskning.

Carro webb ljusare
Publicerad den: 2017-01-04
Författare: Caroline Holmqvist, Redaktör, Netdoktor, NetdoktorPro

Annons

– Även om likheterna är större än skillnaderna så finns det ett mönster av skillnader mellan män och kvinnor med IBS, konstaterar Ida Björkman, legitimerad sjuksköterska och forskare inom personcentrerad vård på Sahlgrenska akademin.

IBS, Irritable Bowel Syndrom, är ett tillstånd med irriterad tarm och olika grader av smärta, buksvullnad, gaser, diarré och förstoppning. Något som enligt Ida Björkmans avhandling verkar påverkar kvinnornas livskvalitet mer än männens

– Vi vet också sedan tidigare att stress förvärrar IBS. Männen beskrev arbete och familjeekonomi som stressande medan kvinnorna upplevde att de dubbelarbetade och hade ett andra skift hushållsarbete när de kom hem från jobbet. Denna negativa stress kan påverka magen hos båda könen och problemen förvärras, säger hon och fortsätter:

Få mejl när vi publicerar något nytt inom detta område
Annons
Annons

– Man behöver etablera ett partnerskap mellan vårdare och patient, och se till vars och ens livssituation. Det tar mer tid än en vanlig konsultation på tjugo minuter, men om det minskar lidandet och gör att patienterna inte behöver lika mycket vård längre fram så är det en god investering.

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
 • gote-gor-utvardering-hos-clarks-
  2017-01-4 14:31 (5 år sen)

  I flera länder ger läkarna en mycket enkel naturprodukt, koncentrat av Jordärtskocka med Prebiotika som göder de goda bakteriestammarna så att de genom tillväxt tränger ut dem som avger skadliga o irriterande ämnen.
  Även efter Antibiotika och alla övriga tarmproblem. Det bildas också ett mot tarmväggen skyddande slemskikt så tarmens väggar avlastas och återhämta sig under en kur 25 dagar.
  Läs här vad användare säger om Topinulin:

  http://www.aktivsyn.se/referenser.html

  Fungerar också mycket bra istället för transplantationer av fekalier...