Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Inflammerad tarm ökar risk för proppar

Annons

Inflammatorisk tarmsjukdom kan vara en betydligt större riskfaktor för att drabbas av blodpropp än vad man tidigare trott. Det menar en grupp forskare i en ny studie som publicerats i Lancet. Det är sedan tidigare känt att risken för venösa blodproppar är något större hos patienter med aktiv inflammatorisk tarmsjukdom, varpå sådana patienter ofta får blodproppsförebyggande behandling om de läggs in på sjukhus.

Totalt har forskarna, som är knutna till University of Toronto, Kanada, och Johns Hopkins i Baltimore, USA, jämfört nästan 14 000 patienter med inflammatorisk tarmsjukdom med över 70 000 kontrollpersoner. I gruppen med tarmsjukdom drabbades 139 personer av blodpropp, jämfört med 165 av kontrollerna. Totalt sett hade personerna med tarmsjukdom 3,4 gånger förhöjd risk att drabbas av blodpropp.

Annons
Annons

Risken att drabbas av blodpropp under en aktiv fas av sjukdomen var högre under perioder då patienterna inte låg på sjukhus, närmare bestämt 15,8 gånger ökad risk jämfört med de i kontrollgruppen som inte var inlagda. Forskarna föreslår att ett sätt att minska risken för de patienter som har aktiv tarmsjukdom, men som inte är inlagda på sjukhus, är att ge en kort behandling med heparin eller möjligen orala blodproppshämmare.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.