Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Infektion med campylobacter ökar kraftigt

Under denna sommar har antalet fall av campylobacterinfektion varit ovanligt många i Sverige. ”Vi tycker att utvecklingen är oroande”, säger Britta Björkholm, enhetschef på Folkhälsomyndigheten. Utbrottet utreds nu av flera myndigheter.

Carro webb ljusare
Publicerad den: 2016-10-07

Annons

Totalt 3 500 fall av campylobacterinfektion rapporterades under juni till september. Det är ungefär 1 000 fall fler än under sommaren 2015. Ökningen av sjuka personer sammanfaller med en rapporterad ökning av förekomst av campylobacter i kycklingflockar i Sverige. Något som sedan tidigare är en känd källa till smitta. Det misstänkta sambandet analyseras nu av Folkhälsomyndigheten, Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA), Livsmedelsverket och de lokala smittskyddsenheterna.

– Vi tycker att utvecklingen är oroande. Aldrig tidigare har vi sett så många fall under motsvarande period, säger Britta Björkholm, enhetschef på Folkhälsomyndigheten.

Undvik att bli sjuk – råd från Livsmedelsverket

Annons
Annons
  • Genomstek alltid kyckling. Genom att hetta upp maten ordentligt dör eventuella bakterier.
  • Var noggrann med hygienen. Tvätta händerna före matlagning mat och direkt efter hantering av rått kött och rå kyckling. Använd rena redskap, håll rent på arbetsbänken och diska knivar och skärbrädor noga när du skurit rått kött och rå kyckling. Då förhindrar man att bakterier förs över från ett livsmedel till ett annat via redskap eller arbetsytor.

Fakta om campylobacter

  • Campylobacter är tarmbakterier som förekommer hos många djurslag.
  • Bakterien utsöndras med avföringen hos människor och djur. Sjukdomen sprids huvudsakligen via förorenade livsmedel och vatten.
  • Inkubationstiden är vanligen 1–3 dygn men kan vara upp till 10 dygn.
  • De flesta insjuknar akut med diarréer som ibland är blodblandade, magsmärtor, illamående, kräkningar och feber. En relativt vanlig komplikation är ledbesvär (reaktiv artrit).
Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.