Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Fortsatt stor alkoholism bland magsäcksopererade

Trots stora informationsinsatser till patienter om kopplingen mellan gastric bypass-operationer och alkoholism sjunker inte antalet drabbade. ”Det är beklagligt att vi i landstinget genomför operationer som har som biverkan att man ökar risken för andra allvarliga sjukdomar, som ett alkoholberoende är”, säger kuratorn Catharina Eriksson till Sveriges Radio.
Annons

Kajsamottagningen i Örebro behandlar kvinnor med alkohol- och/eller läkemedelsmissbruk. Här jobbar kuratorn Catharina Eriksson. Enligt henne är vården idag mera observant än tidigare på kopplingen mellan magsäcksoperationer och alkoholproblem. Trots det är det fortfarande många magsäcksopererade som uppsöker mottagningen.

– Jag tycker att det är bekymmersamt. Jag vet ju att det finns åsikter om hur viktiga de här operationerna är för det finns andra risker med att vara kraftigt överviktig. Men det är beklagligt att vi i landstinget genomför operationer som har som biverkan att man ökar risken för andra allvarliga sjukdomar som ett alkoholberoende är, säger Catharina Eriksson till P4 Örebro.

Annons
Annons

Efter en magsäcksoperation bryter kroppen ned alkohol sämre än tidigare, enligt Catharina Eriksson. Det beroende som patienten tidigare haft kring mat kan också överföras till alkohol, två faktorer som alltså ökar risken för alkoholproblem efter en gastric bypass-operation. 

Ingmar Näslund, överläkare på universitetssjukhuset i Örebro, säger till radiokanalen att vården behöver bli bättre på att följa upp patienter som genomgått en gastric bypass-operation. I dagsläget följs patienterna upp under två år. Om den tiden utökades till fem år skulle risken för alkoholmissbruk minska, tror Ingmar Näslund.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons