Fler fall av ehec under sommaren

Allt fler smittas av diarrésjukdomen ehec – och flest drabbas under sommarmånaderna. Smittskyddsläkaren Leif Dotevall säger att ehec-smittan måste tas på mycket stort allvar.

Publicerad den: 2015-06-24
Författare: Anna-Cajsa Torkelsson, Redaktör

Annons

Ehec är en av de infektioner som man är mest orolig för, eftersom att framför allt barn kan bli så utomordentligt svårt sjuka – med njursvikt och svår allmänpåverkan och behov av intensivvård, säger Leif Dotevall, biträdande smittskyddsläkare på smittskyddsenheten i Västragötalandsregionen, till Sveriges Radio.  

Annons
Annons

De senaste fem åren har man sett en ökning av antalet ehec-fall och nu drabbas uppåt 500 personer årligen. För de allra flesta leder smittan bara till kraftiga och blodiga diarréer, men runt fem procent av de som drabbas av ehec kan alltså även få komplikationer i form av hemolytiskt uremiskt syndrom, HUS, som i sin tur kan leda till njursvikt.

Utlandsresor leder till fler fall av ehec

Smittan ehec kommer från kor, även om djuren själva inte blir sjuka av smittan. Vi människor kan få i oss ehec-bakterierna genom att exempelvis klappa kor – med otvättade händer kan vi sedan få i oss bakterierna. Man kan också bli sjuk genom att äta dåligt tillagat kött eller grönsaker som vattnats med gödselförorenat vatten. Och flest personer insjuknar under sommarmånaderna, enligt Leif Dotevall, eftersom sommaren är en resperiod då vi exponeras för mat, bakterier och vatten utomlands.

Annons
Annons

Ökningen av antalet ehec-smittade kan delvis bero på att vi har blivit bättre på att ta prover och diagnosticera sjukdomen.

Dödsfall till följd av ehec i Sverige

– Det finns flera dödsfall i Sverige. Så detta är en potentiellt allvarlig infektion och därför måste uppmärksamheten vara mycket hög när det gäller ehec-smittan, säger Leif Dotevall till radion.

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar Namn 2015-08-9 18:53 (5 år sen)

    Ja ockse5!!!!! Det e4r ve4l de5 sje4lva bf6velen..... Sje4lv har jag inte varit e4nnu till plantskolan jag kf6pte mina (drygt 250 he4ckplant och knsake 10 klot i e5r....). En annan kedja e4n Plantagen dock. Men lika stor typ...... Pe5 me5ndag te4nker jag ge5 in och prata med chefen. Har ingen aning om vad det kan leda till. Men det jag skulle vilja ha e4r ff6rste5s pengarna tillbaka. Jag som aldrig brukar spara kvitton pe5 ve4xter har otroligt nog e5tminstone tve5 stf6rre kvitton pe5 mina inkf6p de4r. Det visar inte alla inkf6p, men en majoritet. Eftersom att jag bor se5 le5ngt ifre5n Ske5ne kan smittan inte ha kommit ne5gon annan stans ifre5n e4n fre5n plantskolan. Styrkande ff6r den tesen e4r ockse5 att det bara e4r nyinkf6pta buxbom hos mig som fe5tt smittan. Inga e4ldre (e4n se5 le4nge. Ja, le4r e5terkomma med ett inle4gg om hur mf6tet med butikschefen ge5r.... Men visst blir man arg. Det e4r inte ens ff6rnamnet. Grattis till persikotre4det :-)))KramCharlotte


Annons
Annons
Annons