Finfördelad mat bra vid gastropares

En svensk studie visar att riktigt finfördelad mat kan ge betydligt lindrigare symtom vid gastropares, fördröjd magsäckstömning, som är en komplikation vid diabetes.

Publicerad den: 2013-09-18
Författare: Jerker Elfström, redaktionschef

Annons

Gastropares är en form av neuropati (skador på nerverna) som försämrar magens motorik och förmåga att knåda sönder och tömma ut maten.

I studien upplevde 56 patienter, som under 20 veckors tid åt mat som sönderdelats till mindre partiklar än max två millimeter, mindre illamående, svullen mage, uppstötningar, övermättnad och aptitlöshet. Magsäckstömningen förbättrades också med finfördelad mat.

– För många som har gastropares kan måltiden och de efterföljande symtomen vara ganska ångestframkallande. Hos dem som åt en kost med mindre partikelstorlek såg vi att ångesten minskade, säger dietist Eva Olausson, som försvarar sin doktorsavhandling i ämnet på fredag, 20 september, till Dagens medicin.

Annons
Annons

Cirka 35 procent av alla med diabetes beräknas ha gastropares, alla upplever dock inte samma symtom. Ibland märks det bara på ett svängande blodsocker.

Kommentera denna artikel

Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
 • 20130303083842
  2013-09-21 14:30 (6 år sen)

  Gastropares!! Aldrig hört talas om! Undrar om det är en ny krämpa?
  Och finfördelad mat skulle hjälpa?!
  Tänk - jag tycker det verkar vara en krämpa man fått för att man slängt i sig maten halvtuggad. Men diabetiker är väl inte speciellt slarviga med tugget? Men överviktiga brukar äta fort och slarvigt.
  Regel nummer ett är annars när man har problem med magen är tugga, tugga minst 20 gånger!
  Förmodligen ytterligare en stress-relaterad krämpa.


Annons
Annons
Annons