Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Färre rapporterade fall av vinterkräksjukan


D0C061E2 91E3 41C2 A087 67D824C7D69B
Publicerad den: 2011-11-17

Annons

Antalet rapporterade fall av vinterkräksjukan (calicivirus) är lägre jämfört med tidigare höstar. Vad det beror på vågar Kjell-Olof Hedlund, chefsmikrobiolog på Smittskyddsinstitutet inte svara på.

– Vi kan inte säga varför det ser ut som det gör i år, det har varit rätt låga siffor hela hösten. En hypotes är att det kan bero på det milda vädret, men det kan lika gärna vara en slump, säger Hedlund till Netdoktor.

Annons
Annons

Under höstlovsveckorna har Smittskyddsinstitutet varje år sett en minskning av antalet rapporterade fall, så även i år.

– Det kan vara de lägsta siffrorna på väldigt länge. November är i regel startperioden för vinterkräksjukan. Att det hittills varit relativt få fall är ingen garanti för att det inte kommer bli några större utbrott. Vinterkräksjukan fortsätter fram till påsk ungefär. Vartannat år brukar vara värre, förra året var besvärlig, vilket innebär att vi i år inte får det lika besvärligt. säger Hedlund.

Det beror på att det ungefär vartannat år kommer nya virusstammar som sprider sig fort vilket gör att folk lättare blir sjuka, menar Hedlund.

Varje år drabbas omkring 5-10 procent, det vill säga en halv miljon svenskar, av vinterkräksjukan.

Annons
Annons

– Den som blir smittad bör hålla sig hemma, detta för att undvika att andra blir smittade. Särskilt viktigt är det för de som jobbar med mat och livsmedel och inom vård och omsorg.

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons