Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Elektriska impulser kan lindra illamående

Annons

Enligt en ny avhandling kan en pacemaker i magen hjälpa mot kräkningar och illamående hos personer med svåra magsjukdomar. I dag används en sorts pacemaker hos många diabetiker som har problem med illamående och kräkningar som följd av sin sjukdom. Nu visar en ny doktorsavhandling som lagts fram vid Sahlgrenska Akademien i Göteborg, att elchocker i magen också fungerar effektivt som behandling hos andra patientgrupper med svåra magproblem.

Dessutom framkommer det i avhandlingen att genom att testbehandla med små elektriska impulser genom huden, kan man lätt välja ut de patienter som svarar bra på behandlingen. Än så länge vet man inte riktigt varför elektriska stöter hjälper mot illamående och kräkningar. Men enligt Stina Andersson, som skrivit avhandlingen, så påverkar förmodligen elstötarna de nervbanor som leder från magsäcken till hjärnan och på så sätt dämpas hjärnans centrum för illamående. Förhoppningen är att metoden även skulle kunna användas på personer som fått cellgiftsbehandling med illamående som biverkningar, eller vid extremt illamående i samband med graviditet, uppger Stina Andersson, som samtidigt påpekar att det krävs fler studier i de grupperna.

Annons
Annons
Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons