Därför blir vi magsjuka på vintern

Just nu är det högsäsong för vinterkräksjuka. Varför infektionen är vanlig på just vintern har dock varit oklart. Men ny forskning visar vad som kan orsaka den smittsamma sjukdomen, som varje år drabbar en halv miljard människor.


Carro webb ljusare
Publicerad den: 2018-02-28
Författare: Caroline Holmqvist, Redaktör, Netdoktor, NetdoktorPro

Annons

Att vi drabbas av magsjuka under vinterhalvåret kan ha med luftfuktighet att göra, enligt ett forskarteam vid Lunds tekniska högskola, som har undersökt sambandet.

– På vintern får vi mindre soljus, vi är lite tröttare och det är lite torrare luft. Kroppen blir då mer mottaglig för virus och vi får torrare slemhinnor och sänkt immunförsvar, säger Jakob Löndahl, docent inom ergonomi och aerosolteknologi vid Lunds tekniska högskola, till Svt.

Vinterkräksjukan sprids inomhus

Globalt insjuknar varje år omkring en halv miljard människor i vinterkräksjuka, varav 200 000 dör. Jakob Löndahl förklarar att viruset främst sprids inomhus, där människor vistas större delen av sin tid under vintermånaderna.

Annons
Annons

– Torrare luft inomhus under vintern i kombination med avsaknaden av solljus påverkar överlevnaden hos en del smittämnen. Vi misstänker att vinterkräksjukan sprids åtminstone delvis via luft och att luftfuktigheten kan vara en viktig faktor som förklarar ökad spridning vintertid, säger han.

  Källor

 • Svt - https://www.svt.se/nyheter/lokalt/skane/ny-forskning-om-vinterkraksjuka

Kommentera denna artikel

Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
 • Avatar Mira 2018-02-28 13:07 (21 månader sen)

  Hej
  Om man fryser, är då lättare att insjuknar av vinterkräksjukan?
  Mvh Mira

 • Avatar Guje Tammer 2018-02-28 14:22 (21 månader sen)

  Jasså vinterkräksjukan har aldrig drabbat mig jag är 72 år! Inte ens när jag var gravid kräktes jag en endaste gång!


Annons
Annons
Annons