Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Danskt smörgåspålägg har orsakat listeriautbrott

Danskt pålägg kan ha dödat tolv personer efter att de smittats av listeria. Det danska livsmedelsverket Fødevarestyrelsen, har spårat ett utbrott av listeria till ett charkuteriföretag i Hedehuse på norra Sjælland.

D0C061E2 91E3 41C2 A087 67D824C7D69B
Publicerad den: 2014-08-13

Annons

Smörgåspålägget har kallats tillbaka och all produktion i anläggningen har stängts ned. Listeriautbrottet kan ha dödat 12 personer och ytterligare åtta ska ha smittats. De smittade bestod av elva kvinnor och nio män i åldrarna 43-89 år uppger Statens Seruminstitut. Man vet inte helt säkert om det är listeriautbrottet som orsakat dödsfallen eftersom personerna hade hälsoproblem sedan tidigare.

Sambanden mellan dödsfallen och smittan är dock relativt starka. De tolv avlidna ska ha dött inom 30 dagar efter att de ätit av påläggen. Här i Sverige rapporterar årligen mellan 40-70 fall av listeriainfektion.

Smittan som främst drabbar äldre och de med nedsatt immunförsvar kan framkalla blodförgiftning, hjärnhinneinflammation och spontanabort hos gravida. Ungefär 25 procent av de som smittas dör på grund av infektionen.

Annons
Annons
Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.