Nyhet | Mage & tarm

Covid-19: Googlingar på magbesvär kan varna för kommande utbrott

Det verkar kunna gå att förutse nya utbrott av covid-19 genom att analysera söktermer på magbesvär. Det visar en studie publicerad i Clinical Gastroenterology and Hepatology.


Carro webb ljusare
Publicerad den: 2020-09-14
Författare: Caroline Holmqvist, Redaktör, Netdoktor, NetdoktorPro

Annons

Genom verktyget Google Trends är det möjligt att mäta hur ofta olika söktermer förekommer. Trots att det inte är ett epidemiologiskt verktyg för att mäta incidens kan det utefter sökvolym ge indikation om en viss sjukdom. Det har tidigare visat sig fungera bra med infektionssjukdomar och varit användbart vid sjukdomsprognoser, såsom influensa.

I en studie använde sig forskarna av onlineverktyget för att undersöka om sökningar på vanliga magbesvär kunde överensstämma med incidensdata om coronavirussjukdom under 2019.

Resultaten visade att söktermer på ämnen som magont, diarré samt avsaknad av smak och aptit ökade påtagligt cirka tre till fyra veckor innan coronasmitta bröt ut New York, New Jersey, Massachusetts och Illinios.

Få mejl när vi publicerar något nytt inom detta område
Annons
Annons

Det visar på vikten av att se magbesvär som ett potentiellt förebud för en covid-19-infektion, menar forskarna bakom studien.

    Källor

  • Omni - https://omni.se/t/forskning-vetenskap/080b141135a0185b28ead46224fc5b9a74be79d0
  • Clinical Gastroenterology and Hepatology - https://www.cghjournal.org/article/S1542-3565(20)30922-8/fulltext

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu