Nyhet | Mage & tarm

Blodtrycksmedicin ska minska lidande vid Barretts syndrom

Nya sätt att använda blodtrycksmediciner ska förskona vissa patientgrupper från både obehag och livslång oro för cancer i matstrupen. Det är målet för flera studier vid Sahlgrenska akademin på patienter med Barretts syndrom.

Carro webb ljusare
Publicerad den: 2016-12-07
Författare: Caroline Holmqvist, Redaktör, Netdoktor, NetdoktorPro

Annons

Mellan en och två procent av befolkningen i Sverige torde leva med Barretts syndrom - ett tillstånd där nedre delar av matstrupen fått en mer tarmlik och syratålig slemhinna. Detta innebär åkomman reflux till följd av långvarigt läckage av magsyra upp i matstrupen.

– Refluxsjukan leder till inflammation i matstrupen och hos många läker den och blir som vanligt igen. Men hos en viss procent blir huden mer tarmlik och det är det som är Barrett. Hos de patienterna har vi sett att det är en ökad risk för utveckling av cancer i matstrupen.

Bromsa en cancerutveckling

I sin avhandling har Svein Olav Bratlie dels skrivit om validering av nya endoskopimetoder, men också försök med blodtryckssänkande mediciner. Av ett 30-tal patienter med Barretts syndrom lottades 20 att under tre veckors tid behandlas med mycket låga doser av etablerade blodtryckssänkande preparat. Resultatet blev en något sänkt nivå av de cancerrelaterade proteinerna, som är en förutsättning för tillväxt i cancerceller.

Få mejl när vi publicerar något nytt inom detta område
Annons
Annons

– Det här bevisar inte att det skulle vara en fungerande behandling, men det genererar en hypotes om att man i framtiden kanske skulle kunna bromsa en cancerutveckling, eller en inflammationsutveckling, genom att använda de här medicinerna i kombination med annan behandling, säger han.

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu