Bästa metod för avföringstransplantation

Nu söks bästa sättet att ge patienter avföring för att bota vissa sjukdomar i tarmen.

Carro webb ljusare
Publicerad den: 2016-05-13
Författare: Caroline Holmqvist, Redaktör, Netdoktor, NetdoktorPro

Annons

En del tarmsjukdomar kan botas med en transplantation med avföring från en frisk person, vilket gör att balanser mellan bakteriesorterna i en rubbad tarmflora återställs. Vilken metod som är bäst för att ge patienterna avföringstransplantation är oklart. Genom munnen, näsan eller tarmen? Färsk, frusen eller i odlad form? Nu söks en nationell standard, rapporterar Sveriges Radio.

Metoden används idag på sju till åtta sjukhus i Sverige och det görs uppskattningsvis 150 avföringstransplantationer per år i Sverige.

– Vi tror att tio gånger så många skulle ha nytta av en sådan transplantation, säger infektionsläkare Lena Serrander vid Linköpings universitet, som leder studien för att ta fram bäst införingsmetod.

Få mejl när vi publicerar något nytt inom detta område
Annons
Annons

Ytterligare en studie inleds snart på Örebros universitet där forskarna ska pröva transplantation mot ulcerös kolit.

Har du koll på IBD (Inflammatorisk tarmsjukdom)?

Annons
Annons

Genomför Netdoktors kunskapstestet på IBD-Koll.se för att lära dig mer om IBD och dess behandling samt vad du själv kan göra för att leva ett bra liv med sjukdomen.

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
 • gote-gor-utvardering-hos-clarks-
  2016-05-13 14:11 (6 år sen)

  Jag är ytterligt förvånad över detta. Har stor erfarenhet för hur de gör i andra länder. Som i t.ex. Polen, där ger de i princip alla sådana patienter en riktig super Prebiotika som skapar enorm tillväxt av alla de goda bakterierna nere i grovtarmen. Det finns alltid en rest av dem. bl.a. i blindtarmen.
  Man återställer väldigt snabbt en normal tarmflora, och skyddar irriterade tarmväggar samtidigt.
  Topinulin aktiv, ett koncentrat av särskild jordärtskocka + blåstång med jod och krom. Fruktooligosackarider som i sin helhet skapar enorm tillväxt, samtidigt bildas en skyddande gel mot tarmväggarna mot skadliga ämnen och irritationer.
  Alla typer av tarmproblem som inte är cancer naturligtvis. I Tyskland används samma produkt både också som bantningsmedel och profylax mot cancer i grovtarmen eftersom den drar ut ur tarmfickor gammal jäsande mat.
  Stabiliserar blodsockret, lämpligt för diabetiker. Tar bort sug efter sött och annat.
  Finns i Sverige, det är bara att söka på den på nätet. Det finns mycket bra information om den.