Nyhet | Mage & tarm

Att ställa cancerdiagnos med mobilen

Det kan bli möjligt att analysera dna med hjälp av mobilen och ställa en cancerdiagnos, enligt forskning publicerad i tidskriften Nature Communication.

Carro webb ljusare
Publicerad den: 2017-01-18
Författare: Caroline Holmqvist, Redaktör, Netdoktor, NetdoktorPro

Annons

– Vi sitter i ett hus där vi har den senaste teknologin för att bestämma dna i en arvsmassa. De instrumenten fyller en hel bänk och kostar kopiöst mycket pengar. Nu kan vi göra samma sak, men med en enkel mobiltelefon, säger Mats Nilsson, professor i biokemi vid Stockholms universitet och en av forskarna bakom studien.

Han talar om ett nytt mikroskop, kopplad till en smart telefon, som kan fastställa tjocktarmscancer. Tillsammans med amerikanska forskare har Mats Nilsson och hans forskarteam vid Stockholms SciLifeLab uppfunnit en svart liten låda som man kan koppla till mobilen. I lådan har de fört in en bit av en cancertumör och genom mobilkameran sedan kunnat läsa av dna-sekvenserna och hittat tjocktarmscancer.

– I vår modul finns allt som krävs för att göra en molekylär diagnostik. Vi tror att detta inte bara behöver ske i ett högteknologiskt labb, utan även på någon vårdcentral eller var som helst i världen, säger Mats Nilsson.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons
Annons
Annons