Att hålla sig kan ge kronisk förstoppning

Vardagspussel och stress kan leda till förstoppning. Var fjärde kvinna och drygt var tionde man har problem med magen och tarmarna minst en gång i veckan.

Karin Nordin, Redaktör
Publicerad den: 2014-05-14
Författare: Karin Nordin, Redaktör

Annons

Enligt en undersökning från Mag- och tarmförbundet har var tionde person kronisk förstoppning. Framför allt är det vanligt hos kvinnor och kan bero på en skada efter förlossning. För många spelar också livsstilen in med ett stressigt liv och med mat- och toalettvanor som inte fungerar. Att hålla sig och inte gå på toaletten när man behöver kan ge allvarliga problem, skriver Svt. De reflexer som talar om för oss att det är dags att gå på toaletten kan till slut försvinna, med kronisk förstoppning som följd.

Kroniskt förstoppade lider i det tysta

Många av de som får kronisk förstoppning lider i det tysta. 36 procent berättar inte för någon. Fyra av tio väljer att prata med sin partner och åtta av tio har aldrig sökt hjälp hos sjukvården.

Hinner du gå på toaletten eller brukar du hålla dig?

Kommentera artikeln direkt här nedan.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar Tidigare användare 2014-05-14 22:46 (7 år sen)

    Jag arbetar som trafiklärare. Har oftast 5 min mellan eleverna i bästa fall. Händer ngt på lektionen tar man igen förseningarna på rasten eller lunchen. De har hänt att de går över 12 Tim innan man har möjlighet att tömma tarmen. Jag själv har ibland stora bekymmer med förstoppningar.

  • Avatar Tidigare användare 2014-05-14 20:36 (7 år sen)

    Jag har av läkare tidigare fått rådet att gå på toaletten enbart på vissa tider. Detta som en del i en kbt behandling för patienter med ibs. Jag vet inte själv om detta säkert varit bra för mig, jag började med detta för några år sedan och fick då kämpa stenhårt för att klara av att gå på toaletten tre ggr per dag på mer eller mindre särskilda tider. Efter att ha fått barn har min mage lugnat ner sig lite så det verkar räcka att gå på toa 1 till 2 ggr per dag. Försöker återigen enbart gå på toaletten på morgnarna men då får jag ibland hålla mig om jag blir nödig på em el kvällen. Detta känns inte alltid så bra men det känns inte heller så bra när jsg ger efter och går på toa en andra gång under dagen. Det känns då ofta som att jag inte lyckas tömma tarmen helt och magen kan nästan bli mer svullen efter att jag gått på toaletten än före....Ibland när jag går på toaletten på kvällen så lyckas jag inte gå på morgonen efter. Det är klart att stress o brist på tid för att gå på toa påverkar.