Nyhet | Mage & tarm

5 myter om kroppen – som inte stämmer

Måste du verkligen vänta en timme med att bada efter att du ätit? Har avlivas fem uttjatade myter om kroppen en gång för alla.

Lovisa
Publicerad den: 2017-06-05
Författare: Lovisa Dahlström, Redaktör

Annons

1. Klä på dig, så blir du inte förkyld

Du var nog för tunt klädd …

Visst finns det efterkloka och förnumstiga kommentarer – inte minst när influensan får kroppstemperaturen att skjuta i taket, och snoret rinner ur näsan.

Än så länge finn det dock inga studier som visar ett direkt samband mellan kyla och ökad mottaglighet för förkylnings- och influensavirus.

Få mejl när vi publicerar något nytt inom detta område
Annons
Annons

Anledningen till att fler av oss hostar och nyser under de kalla vintermånaderna är att vi tillbringar mer tid inomhus i små slutna rum och därför är mer utsatta för virus.

2. Vänta med att bada efter att du ätit

Många av oss minns de vuxnas förmaningar under barndomens badutflykter att inte simma på djupt vatten direkt efter maten.
Argumentet bakom är att matsmältningen drar blodet till din mage. Det gör att musklerna får mindre blod, och därmed snabbare får kramp.

Men som det ser ut hittills finns det inga undersökningar som ger stöd åt den hypotesen.

Annons
Annons

3. Tuggummi stannar i kroppen i sju år

De flesta av oss har hört seglivade skräckhistorian om tuggummit som stannar kvar i kroppen i sju år, om man råkar svälja det. Tuggummit klibbar sen fast vid insidan av magsäcken. 

Men även denna gång saknar myten verklighetsförankring: Ett tuggummi följer samma matsmältningsprocess som all annan mat och lämnar kroppen tillsammans med avföringen efter cirka 24 timmar.

4. Mesta av värmen mister du via huvudet

Påståendet används ofta för att övertyga barn om att de ska ta på sig sin mössa.

Det finns emellertid inga tydliga bevis för att man förlorar extra mycket värme från huvudet i förhållande till dess yta. Vi förlorar kroppsvärme från alla delar av kroppen som inte är täckta. Oftast är ansiktet och huvudet mest utsatta.

5. Mindre än fem sekunder – ät den!

Vad gör du med godisbiten du precis tappat på marken? Kanske tänker du strunt samma, den har bara legat där i fem sekunder… eller hur är det nu?

Forskare vid Rutgers University har testat livsmedel på olika ytor för att se hur snabbt bakterier och smuts får fäste.

De testade bland annat matvaror som vattenmelon, bröd med smör och vingummi på fyra olika slags ytor.

Det visade sig att bakterierna hann slå sina klor i maten redan inom en sekund. Fem sekunders regeln är alltså inget att förlita sig på.

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu