Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Rifaximin kan lindra irriterad tjocktarm (IBS)


D0C061E2 91E3 41C2 A087 67D824C7D69B
Publicerad den: 2011-01-10

Annons

Har du irriterad tjocktarm (IBS)? Nu har ett forskarlag som gjort två studier kommit fram till att det antibiotiska läkemedlet Rifaximin har snabb och lindrande effekt på spänd och trög mage, skriver SVT:s Vetenskapsnyheter. 

Man uppskattar att hela 15-20 procent av lider av sjukdomen IBS (Irritable Bowel Syndrom). Symtomen kan vara mycket obekväma och orsakar stort besvär hos den drabbade. 

Resultaten av studierna visar att de patienter som fått antibiotikan hade färre och lindrigare symtom i upp till tio veckor efter avslutad behandling. Studierna omfattar 1260 IBS-patienter som antingen fick 550 milligram antibiotika tre gånger om dagen under två veckor eller placebo (ett verkningslöst läkemedel). 

Forskarna tror nu att denna studie kan vara ett betydande steg på vägen till att fastställa anledningen till varför och hur IBS uppkommer.

– Dessa resultat talar för att bakterierna i tarmen kan vara en underliggande orsak till IBS. En förändring i bakteriefloran som bildas exempelvis vid behandling med denna antibiotika verkar vara ett effektivt sätt att hjälpa dem som lider av IBS, förklarar Dr Yehuda Ringel, en av forskarna.  

Annons
Annons
Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.