Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Livsmedelsverkets kostråd passar inte IBS-patienter

Personer med IBS rekommenderas att begränsa sitt intag av fermenterande kolhydrater (FODMAP). Dock saknas information om FODMAP i Livsmedelsverkets kostråd.

Carro webb ljusare
Publicerad den: 2017-02-01

Annons

Orsaken till IBS (irritable bowel syndrome), som drabbar cirka 10 procent av den vuxna befolkningen, är idag inte klarlagt. Men sannolikt handlar det om en störning i tarmfloran och omkring 70 procent av patienterna beskriver att symtomen försämras efter födointag. Det är framför allt vissa kolhydrater som skapar gasbildning i tarmen. Ett minskat intag av FODMAP (fermenterande mono-, di- och oligosackarider samt polyoler) har gett positiv effekt hos upp till 70 procent av patienterna med IBS.

Dock är FODMAP inget som Livsmedelsverkets tar hänsyn till i sina kostråd. Något som skapar problem i behandlingen då de flesta av patienterna är medvetna om Livsmedelsverkets kostråd och därför skeptiska till att minska FODMAP-intaget. Patienterna ifrågasätter ofta om nyttig mat verkligen skapa problem. Europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet (EFSA) menar nu att informationen om dessa kolhydrater, och dess effekt på IBS, är viktigt för att förbättra folkhälsan.

Annons
Annons
Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
 • Avatar Tidigare användare 2017-02-1 17:23 (7 år sen)

  Som vanligt har de noll koll...

 • Avatar 2017-02-1 15:58 (7 år sen)

  I Tyskland gjordes en kartläggning. Det räknades med att 65 % hade fel mix i sin tarmflora. Där rekommenderas att avgifta och återställa med Prebiotika och bl.a. förordnas fruktooligisackarider, Den mest kompletta typen finns i koncentrat av jordärtskockor som också bildar ett mot tarmväggen skyddande slemskikt så tarmväggarna avlastas och självläker i skydd av detta.
  När de goda bakterierna tillväxer så trängs de som avger de skadliga ämnena ut efter hand. De som är upphovet till störningarna av alla slag från början.
  Men det påverkar också vikten, fetma, diabetesrisk, kolesterol
  immunförsvar m.m.
  Topinulin aktiv som ges inom vården i många länder rekommenderas också av vår egen expert PhD Sanna Ehdin omnämns i hennes bok Tarmens A & O.
  Därför finns den nu på hennes shop m kontrollerade - rekommenderade hälsoprodukter.
  http://sannashop.com/magetarm


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.