Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Kopplingen mellan endometrios och IBS

I en ny studie ska forskarna studera orsaken till varför majoriteten av endometriospatienterna också får IBS-liknande besvär.

Carro webb ljusare
Publicerad den: 2016-12-07

Annons

Den gynekologisk sjukdom som ger svåra buksmärtor och problem med att bli gravid drabbar var tionde svensk kvinna. Samtidigt är vården av dessa patienter bristfällig och det tar i snitt sju till nio år innan patienterna får en riktig diagnos. Majoritet av alla kvinnor med endometrios lider också av tarmbesvär som ger upphov till bland annat värk och diarré eller förstoppning.

– Endometrios ger mag- och tarmbesvär i sig självt. Vi vet ännu inte vad det beror på, men hoppas hitta orsakerna så att vi kan skilja ut det från IBS. Endometriosen ger ju upphov till en inflammation och eventuellt är det den som griper över även i tarmen, säger Bodil Ohlsson, professor och överläkare vid Skånes Universitetssjukhus

Nya rön om IBS

Därför ingår även IBS i Bodil Ohlssons forskning och hon tittar då främst på nya metoder att undersöka patienterna – till exempel antikroppar, genetiska markörer och bättre undersökningar av tarmens rörlighet.

Annons
Annons

– Det är viktigt att hitta de äkta IBS-patienterna, nu är det många som samlas under det stora namnet IBS. Vid forskningsstudier upptäcker man att det är väldigt heterogent och att det kan finnas många olika sjukdomar under namnet, säger hon.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
 • Avatar Tidigare användare 2018-01-16 18:54 (6 år sen)

  En mycket intressant teori, den kan förklara många av mina besvär.

 • Avatar 2016-12-13 13:17 (8 år sen)

  Czc6

  Det är kanke ngt samband mellan de två sjukdomar.Själv har jag haft mkt problem med endometrios och nu har jag oförklarliga problem i mage tarm. I ett år,ja ni läser rätt, håller de på att utreda mig,jag mår bara sämre och ingen hittar ngt fel. Kanske detta ovan kan vara föklaringen

 • Avatar Tidigare användare 2016-12-8 17:15 (8 år sen)

  Jag är opererad för utbredd Endometrios som jag hade från 16-års ålder till 32 då jag opererades första gången. Jag hade inte IBS.

 • Avatar Tidigare användare 2016-12-8 12:40 (8 år sen)

  Varför forskar man inte kring detta och utvecklas, då det drabbar så många?

 • Avatar Tidigare användare 2016-12-7 23:28 (8 år sen)

  Läkarna kanske skulle gå med i Facebookgruppen Candida Cleanse Sweden så kanske de skulle lära sig ett och annat... Skrämmande vilka dåliga kunskaper läkarna har.

 • Avatar Tidigare användare 2016-12-7 22:16 (8 år sen)

  Via en titthålsoperation upptäckte läkarna att jag hade endometrios på tarmarna.

 • Avatar 2016-12-7 20:34 (8 år sen)

  Har haft problem med endometrios och ibs i många år, äntligen en forskning som visar på att jsg haft rätt hela tiden att det hänger ihop. Nu hoppas man bara på lite nya rön som kan göra att man skulle kunna få ett normalt liv.


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.