Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

IBS kopplas till genetisk defekt i nedbrytning av kolhydrater

Irritabel tarm, IBS, är den vanligast förekommande mag-tarmsjukdomen men vad som orsakar besvären är en gåta för forskarna. Men ny forskning vid Karolinska Institutet visar nu på en koppling mellan defekta sukras-isomaltas-genvarianter och IBS.

Carro webb ljusare
Publicerad den: 2016-11-23

Annons

Mer än tio procent av befolkningen besväras av återkommande symptom som innefattar buksmärta, gasbesvär, diarré och förstoppning. Orsakerna till IBS är till stora delar okänd, vilket försvårar utvecklingen av effektiva behandlingsalternativ för en mycket stor andel patienter.

Nu har ett internationellt forskningsteam under ledning av forskare från Karolinska Institutet i Sverige identifierat defekta sukras-isomaltas-genvarianter som ökar risken för att sjukdomen utvecklas. Studien presenteras i den vetenskapliga tidskriften GUT.

– Människor med IBS kopplar ofta ihop sina symptom till vissa livsmedel, särskilt fermenterbara kolhydrater. Vi testade hypotesen att genetiska förändringar i nedbrytningen av disackarider - små kolhydrater från sockerarter och stärkelse - skulle kunna vara associerade med ökad risk för IBS, säger Mauro D’Amato vid Karolinska Institutet.
Forskarna studerade DNA-varianter i genen som kodar för enzymet sukras-isomaltas (SI) som följd av observationen att SI-mutationer ofta finns i ärftliga former av sackarosintolerans, vars huvudsakliga kännetecken diarré, buksmärtor och uppblåsthet även är gemensamma för IBS.

Annons
Annons

1887 studiedeltagare undersöktes

Genom att undersöka 1 887 studiedeltagare från flera olika center i Sverige, Italien och USA, upptäckte de att personer som bär på sällsynta defekta CSID-mutationer var dubbelt så vanligt bland IBS-fallen än bland friska kontroller. En variant med minskad enzymatisk aktivitet associerades också med ökad risk för IBS.

– Den betydande minskningen i enzymatisk aktivitet av sukras-isomaltas skulle vara förenlig med bristfällig kolhydratsnedbrytning i tarmen, vilket då skulle medföra malabsorption med magtarmsymptom, säger medförfattaren Hassan Naim vid University of Veterinary Medicine i Hannover.

– Våra resultat ger grund för nya nutrigenetik-studier inom IBS, med potential för anpassade behandlingsalternativ baserat på SI-genotyp, tillägger Mauro D’Amato.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
 • Avatar 2016-11-23 15:58 (8 år sen)

  I flera länder ges koncentrat av inulin - Topinulin mot IBS och andra tarmstörningar.
  Det finns här också på nätet en helt naturlig metod av avgifta och återställa mikrofloran samt skydda irriterade tarmväggar:
  Här är referenser: rulle lite nedåt.

  http://www.aktivsyn.se/referenser.html

  Bipacksedel: http://www.aktivsyn.se/bp_topinulin.html


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.