Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Forskare kan ha hittat IBS-gen

Ont i magen och återkommande problem med spänd mage, förstoppning och diarré – en stor del av befolkningen lider av IBS (irritable bowel syndrome). Nu har forskare upptäckt regioner i arvsmassan som kan höra ihop med en ökad risk för att drabbas av sjukdomen.
Annons

I västvärlden drabbas så mycket som runt 15 procent av befolkningen av IBS.

– Eftersom det är så vanligt ville vi studera IBS i den allmänna befolkningen.
Det ger oss möjlighet att upptäcka genetiska riskfaktorer som sedan kan bekräftas hos IBS-patienter, säger forskaren Mauro D’Amato vid Karolinska institutet, som lett studien, i en intervju på universitetets hemsida.

Det unika med studien är att det är första gången som forskare har tittat på hela arvsmassan samtidigt, och dessutom på mer än 14 000 personer. Ett område på kromosom 7 visade sig vara särskilt intressant. 

Mycket är fortfarande okänt kring generna hos kromosomen och enligt Mauro D’Amato krävs det nu att man utvärderar vad generna på den sjunde kromosomen har för roll när det kommer till IBS.

Annons
Annons
Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.