Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Eventuella kopplingar mellan IBS (irritabel tarm) och hjärtsjukdom

Irritabel tarm har en ärftlig komponent och det finns tecken på att tillståndet kan kopplas till hjärtsjukdom.
Annons

Irritabel tarm (IBS) innebär besvär från mag-tarmkanalen ofta med symptom som magont, långvariga eller återkommande diarréer, ibland omväxlande med förstoppning. Uppskattningsvis 15-20 procent av västvärldens befolkning lider av IBS i någon form, och för många kan det vara ett ytterst besvärligt tillstånd.

Vissa patienter som har hjärtarytmier och mutationer i en gen som styr en jonkanal i hjärtats och tarmsystemets glattmuskulatur har också visat sig ha problem med magtarmsymtom i tidigare studier. I en ny studie har forskare sekvenserat DNA från både IBS-sjuka och icke IBS-sjuka och hittat mutationer i genen SCN5A i två procent av fallen.

Dessutom har en person med IBS med svår förstoppning fått normaliserad tarmfunktion genom ett läkemedel som används vid behandling av hjärtarytmier. Sammantaget menar forskarna vid Karolinska Institutet att detta pekar på en koppling mellan IBS och hjärtarytmier.

Annons
Annons
Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
 • Avatar Tidigare användare 2014-09-11 05:04 (10 år sen)

  Jag har alla symptom på ibs och har arytmi. Någon som ska göra en studie? Bara att höra av sig.... Slutonjunk@gmail.com

 • Avatar Tidigare användare 2014-04-18 17:28 (10 år sen)

  Intressant, men det trodde jag inte.
  Efter att ha bytt hjärtklaff 2012 sattes jag på olika sorters antibiotika under ett helt år för att få bort olika sorters infektioner (Stafylokocker) tog det ett helt år innan magen och tarmen började fungera någorlunda bra igen. Alla sa att problemet berodde på långvarig användning av alla de sorters antibiotika jag sattes på.
  Är det fel.

 • Avatar Tidigare användare 2014-03-30 14:08 (10 år sen)

  Spännande, jag vart sjuk 2008 med magen. har sedan alla undersökningar kring vad det var, gått på nitromex och olika substitut som gjorde att min smärta försvann i magen.

 • Avatar Tidigare användare 2014-03-27 23:01 (10 år sen)

  Jasså.......Hur många år tar det tills min läkare vet om dette ?


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.