Svar om mag-tarmproblem och matallergier

Fråga   Mage & tarm

Fråga: Morbus Crohn och ileostomi

Jag har haft Crohns sjukdom i 40 år och opererade bort tjocktarmen 2002 och sedan opererade illeostomi 2011. Efter har jag opererats 11 ggr för att det aldrig blev bra, massor av fistlar läckage, abscesser. skador på ändtarmenefter operationen 2002.

Nu verkar man ha få allt att hålla sedan 1.5 månader sen. Problemet nu är att jag har ett enormt flöde i stomi nästan ingen sömn för jag får springa och tömma. Vätskebrist, natriumbrist, calcium brist och enorma kramper i hela kroppen. Får ett par liter dropp med jämna mellanrum (Ringer Accetat) HB har stabiliserats runt 130-140 ( många blodtranfusioner) från att ha varit mellan 60-100 i måmga år och även Crp till ca 5 efter att ha varot mellan 40-450 under många år. det känns inte som jag har ett liv senaste 15-20 åren. före operationer sprang jag på toan 25-35 ggr per dag och ofta hann man inte.

 

Svar:

Hej!

Jag förstår att du har det oerhört jobbigt! Det finns en del studier på att FODMAP-kost kan hjälpa till att reducera stomiflöden så jag råder dig att göra ett försök med kosten för att se hur det påverkar. Det är också bra med tillskott på multivitaminer samt probiotika för att kompensera för förlusterna. 

Mvh Sofia

Till Netdoktors område om Stomier »Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.