Fråga Doktorn

Fråga   Mage & tarm

Fråga: Smärtor i magen

Jag är en kille på snart 25 år som har haft problem med magen sedan 17-18-års åldern. Runt 20 års åldern fick jag ett magsår som märktes när jag spydde blod. Jag fick direkt behandling mot helicobakter efter bekräftat magsår (Gastroskopi). Den behandligen lyckades inte. Eftersom detta skedde vid en utlandsvistelse tog det tid innan jag fick en ny behandling hemma i Sverige. Den behandlingen lyckades ta bort helicobaktern. Idag har jag fortfarande samma problem med magen som för 7-8 år sedan, det har aldrig blivit bättre. Har kollat magen igen genom gastroskopi (2006) där det framgick att allt var bra och att det inte fanns någon helicobakter. Många olika läkare har tryckt och känt på min mage (Minst en läkare per år) och sagt att det inte är något fel på min mage trots mina smärtor. Smärtorna jag upplever sitter i övre regionen av magen (borde vara maggropen), värst är när jag står upprätt och lätt trycker där, det blir genast mycket bättre när jag sätter mig ner med armbågarna mot knäna framåtlutad. Vissa dagar (tyvärr ej många) kan jag känna en bra magkänsla, det spelar just då ingen roll vad jag stoppar i mig eller hur jag äter under en dag. Andra dagar är det tvärtom, det spelar ingen roll hur bra eller regelbundet jag äter, jag mår dåligt ändå. Jag är inte gluten eller laktos allergisk. Dock är jag allergisk mot hund, nötter, och björk. Börjar fundera på om det kan ha med psykisk ohälsa att göra då jag ofta tänker på min mage och ständigt är rädd för att få ett nytt magsår. Ibland blir rädslan så stark att jag måste uppsöka läkare där resultatet blir som vanligt, det är inga fel på dig säger de. Jag känner att detta sätt som jag lever på påverkar mig mycket negativt, i arbetslivet, i sociala sammanhang, i förhållande, att prestera saker, ja ibland orkar jag inte göra någonting. Kan det psykiska tillståndet jag känner ha att göra med ärftliga faktorer? Har nämligen andra inom släkten som mår psykiskt dåligt. En annan tanke jag har angående smärtorna uppe i magen var att gallan kunde vara inblandad (stenar osv.) Kan det vara så?

Svar:

Utifrån din beskrivning kan man inte utesluta gallbesvär helt. Frågan är om man har kontrollerat dina gallvägar? Det kan man göra med så kallat ultraljud på ett relativt enkelt sätt.

Sedan kommer vi till frågan varför man har besvär från magen utan att doktorn hittar något fysiskt fel. Det finns många teorier inom detta område. En av förklaringsmodellerna som jag har tagit till mig handlar om känslig mage/tarm. Det kan ibland vara fråga om en initialt utlösande faktor, t ex en magsjuka eller ett magsår - det vill säga ett påtagligt sjukdomstillstånd som antingen läker ut av sig själv eller blir behandlat framgångsrikt. Efter detta kan symtom som smärta och obehag kvarstå även då sjukdomstillståndet gått över. Det finns olika namn för detta om det föreligger problem med tarmen kallas det IBS (Irritable Bowel Syndrome eller irritabel tarm på svenska). Om det föreligger obehag från själva magsäcken och matstrupen kallas det dyspepsi.

Det kan således föreligga en ökad känslighet i tarmen/magsäcken som skapar dessa besvär för patienten. Det finns symtom i din beskrivning som kan tyda på just ”känslig mage”, t ex att symtomen varierar från dag till dag och att du har haft besvären länge. Eftersom du har haft dina magbesvär under lång tid och uppfattar situationen som frustrerande kan det vara bra om du träffar en läkare som är speciellt inriktad på denna sjukdomsgrupp. Doktorn kan då utesluta gallbesvär eller liknande förklaring till magsmärtorna och eventuellt ge dig symtomatisk behandling. I dessa fall är också information och kunskap om irritabel tarm och dyspepsi väsentligt och kan förhoppningsvis leda till minskade symtom

Med vänlig hälsning

Michael Eberhardson
Gastroenterolog


Besvarade frågor under chatten

Fråga Besvarad
Blir symtomen för Crohns sjukdom värre med åldern?

2023-11-16 | 15:30

av Katarina Pihl Lesnovska

Kan man vara symtomfri med Crohns sjukdom?

2023-11-16 | 21:44

av Katarina Pihl Lesnovska

Blodproppar och inflammatorisk tarmsjukdom

2023-11-16 | 21:46

av Katarina Pihl Lesnovska

Symtom på fistel och abscess vid IBD

2023-11-16 | 21:55

av Katarina Pihl Lesnovska

Behandling för Nasal Crohns

2023-11-20 | 13:37

av Katarina Pihl Lesnovska

Visar sig alltid IBD på blodprov och avföringsprov?

2023-11-20 | 13:59

av Katarina Pihl Lesnovska

Mikroskopisk kolit - finns det medicinering för det?

2023-11-15 | 22:44

av Katarina Pihl Lesnovska

Kan tarmen bli immun mot medicinering för IBD?

2023-11-20 | 13:21

av Katarina Pihl Lesnovska

Är det farligt med träning vid skov för IBD?

2023-11-17 | 15:40

av Katarina Pihl Lesnovska

Har mikroskopisk kolit och reumatism något samband?

2023-11-18 | 09:07

av Katarina Pihl Lesnovska

Vad är en second opinion för IBD?

2023-11-16 | 08:56

av Katarina Pihl Lesnovska

Kan man ta blodförtunnande läkemedel och morfin vid Crohns sjukdom?

2023-11-16 | 21:48

av Katarina Pihl Lesnovska

Vad är ett rimligt behandlingsmål vid IBD?

2023-11-20 | 13:09

av Katarina Pihl Lesnovska

Ulcerös colit med bäckenreservoar

2023-11-18 | 15:38

av Katarina Pihl Lesnovska

Läkemedel som bromsar tarmen vid IBD

2023-11-15 | 18:23

av Katarina Pihl Lesnovska


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons