Fråga Doktorn

Fråga   Mage & tarm

Fråga: Magproblem

Jag är en tjej på 23 år som för ett år sedan vaknade en natt av att jag kände mig väldigt illamående. Jag satt på badrummet i flera timmar, men inget mer hände.

Varje gång jag åt mådde jag jätteilla. Veckan gick, och det som jag först trodde vara magsjuka höll i sig. Vid ett läkarbesök konstaterades halsbränna, och jag fick Omeprazol BMM Pharma under två veckor. Efter en vecka bytte jag till Omeprazol Sandoz istället då jag har mkt svårt att svälja tabletter.

Efter tre veckor med omeprazol var det fortfarande ingen bättring, och ett nytt läkarbesök gjordes, och denna gången konstaterades magkatarr. Jag mådde jätteilla så fort jag åt minsta lilla och vissa dagar kunde jag bara äta en banan. Med detta tappade jag också i vikt.

Jag har alltid varit liten och smal, men nu hade jag gått ner från 40 kg till 37 kg på bara några veckor. Jag tog nya blodprover nästan varje vecka, men allt såg bra ut med ett litet undantag från lågt järnvärde – som åtgärdades med järntabletter (mindre lös avföring om jag äter järntabletterna varje dag). Nästa misstanke var glutenintolerans, men det uteslöts senare. Dock ville ingen av läkarna göra ett allergitest. Man konstaterade funktionell dyspepsi. Jag besökte olika läkare som alla kände på magen men kunde inte hitta något fel, och jag fick en remiss till överläkaren på medicinkliniken.

Efter fyra månaders väntan fick jag tid för gastroskopi där man även tog vävnadsprover. Alla prover kom tillbaka normala (inkl. avföringsprov), och läkaren sa att jag tillhör de få procenten människor vars mage arbetar på ett annorlunda sätt. Min fråga var då hur jag kunde må bra vid vissa tillfällen och dåligt andra, oavsett vad jag äter. Det hade han inget svar på. Efter detta är det ingen läkare som har velat fortsätta leta efter orsaken till mina problem, trots påtryckningar från mig. Innan red jag fem dagar i veckan, men har tvingats trappa ner till två dagar, och jag rör mig måttligt i övrigt för att inte slösa energi och riskera att tappa i vikt. Jag äter fem gånger om dagen, och vid samma tider varje dag. Det kan gå dagar då jag mår nästan helt bra (det har inte varit helt bra någon gång under året), ibland mår jag illa under längre perioder.

Jag känner mig ofta trött när jag har en dålig period, och skulle kunna somna när som helst (jag sover minst 8 timmar/dygn). Ofta har jag också ont i övre delen av magen. Det har blivit bättre och bättre över sommaren, men i natt vaknade jag igen av att jag mådde illa och skakade i hela kroppen (som när man fryser jättemycket, men jag frös ju inte). Och nu är det tillbaka på ruta ett igen. Det spelar ingen roll vad jag äter, snarare ATT jag äter. Jag vill inget hellre än att bli av med det här, men läkarna säger att det är kroniskt eftersom att jag haft det så länge.

Enligt läkarna har jag alltså en kronisk okänd sjukdom. Den påverkar mitt liv, och varje gång jag somnar tänker jag att i morgon blir det bättre, men icke. Varje dag är en kamp, och jag vill ha mitt liv tillbaka! Förövrigt är jag förkyld minst en gång i månaden, har sår/hudrodnad i mungiporna som inte läker (trots div. salvor med bla kortison) och nu har det uppkommit att jag har en dold skelning med dubbelseende (som ökar allteftersom att synen blir sämre, har idag -4 på linser) Jag äter inga mediciner.

Svar:

Dina frågor bör du ta igen med din läkare.

Vänlig hälsning,
Bengt Lavö


Besvarade frågor under chatten

Fråga Besvarad
Blir symtomen för Crohns sjukdom värre med åldern?

2023-11-16 | 15:30

av Katarina Pihl Lesnovska

Kan man vara symtomfri med Crohns sjukdom?

2023-11-16 | 21:44

av Katarina Pihl Lesnovska

Blodproppar och inflammatorisk tarmsjukdom

2023-11-16 | 21:46

av Katarina Pihl Lesnovska

Symtom på fistel och abscess vid IBD

2023-11-16 | 21:55

av Katarina Pihl Lesnovska

Behandling för Nasal Crohns

2023-11-20 | 13:37

av Katarina Pihl Lesnovska

Visar sig alltid IBD på blodprov och avföringsprov?

2023-11-20 | 13:59

av Katarina Pihl Lesnovska

Mikroskopisk kolit - finns det medicinering för det?

2023-11-15 | 22:44

av Katarina Pihl Lesnovska

Kan tarmen bli immun mot medicinering för IBD?

2023-11-20 | 13:21

av Katarina Pihl Lesnovska

Är det farligt med träning vid skov för IBD?

2023-11-17 | 15:40

av Katarina Pihl Lesnovska

Har mikroskopisk kolit och reumatism något samband?

2023-11-18 | 09:07

av Katarina Pihl Lesnovska

Vad är en second opinion för IBD?

2023-11-16 | 08:56

av Katarina Pihl Lesnovska

Kan man ta blodförtunnande läkemedel och morfin vid Crohns sjukdom?

2023-11-16 | 21:48

av Katarina Pihl Lesnovska

Vad är ett rimligt behandlingsmål vid IBD?

2023-11-20 | 13:09

av Katarina Pihl Lesnovska

Ulcerös colit med bäckenreservoar

2023-11-18 | 15:38

av Katarina Pihl Lesnovska

Läkemedel som bromsar tarmen vid IBD

2023-11-15 | 18:23

av Katarina Pihl Lesnovska


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons