Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Tuva: Jag har aldrig mött någon som har lika svår IBS som jag

När 21-åriga Tuva Fredin fick diagnosen IBS hade hon aldrig hört talas om den förut. I dag vet hon allt för väl vad det innebär att leva med den jobbiga men ofarliga magåkomman. - Jag har mycket kontakt med människor som har IBS men jag har aldrig träffat en människa som har lika svår IBS som jag, säger hon.
Annons

Problemen med magen började när Tuva Fredin gick i åttan på högstadiet. Det var vårvintern 2008 och plötsligt blev det trendigt att vara laktosintolerant på den skola där hon gick. Tuva själv hakade aldrig på den nystartade trenden men blev mer och mer uppmärksam på att hon faktiskt hade ont i magen och mådde illa. Hennes mamma kontaktade vårdcentralen och fick rådet att uppmana sin dotter att testa laktosfritt – vilket hon också gjorde under fem års tid. Men inte försvann problemen med den svullna magen och illamåendet för det.

IBS troddes vara laktosintolerans

- Nej, det gjorde de inte. Men jag trodde att mina magproblem berodde på att jag fick i mig laktos i skolmatsalen utan att veta om det, säger Tuva när Netdoktor ringer upp henne på telefon.

Det skulle dröja ytterligare några år med många, hårda kamper innan Tuva till slut skulle få hjälp med sin mage som stundtals gjorde så ont att hon blev sängliggande och inte kunde gå till skolan. Det skulle dröja många år innan hon till slut fick diagnosen IBS eller som den egentligen heter, irritable bowel syndrome

Annons
Annons

Svullen mage togs för graviditet

Tuva berättar att hon alltid varit lite överviktig. Den svullna magen i tonåren tog hon därför lite med ro och tänkte att det var övervikten och ingenting annat det rörde sig om. Men det var under ett biobesök som hon förstod att någonting var fel, mycket fel. Plötsligt drabbades hon av en extrem smärta i magen som gjorde så ont att hon inte kunde resa sig ur biostolen. Inte heller blev det bättre av att hon var tillsammans med ett sällskap som hon inte kände särskilt väl.

- När vi väl kom därifrån så fick jag anstränga mig för att inte skita på mig på vägen hem helt enkelt. Senare på kvällen släppte magontet, berättar Tuva som var 18 år när händelsen ägde rum.

Problem med smärtan, illamåendet och den svullna magen fortsatte efter incidenten på biografen. Tuva berättar om stunder då hon blivit gratulerad för graviditeten.

- Så svullen kan magen vara när jag får en attack. Men det kan också vara motsatt. En gång var det en kompis som frågade om jag tränat hårt. Det var efter att svullnaden gått ner, säger Tuva.

Annons
Annons

Undersöktes med gastroskopi

Hösten 2012 började Tuva att studera till kantor på en folkhögskola i Oskarshamn. Den svullna magen dolde hon oftast bakom stora kläder. Det dröjde dock inte längre förrän magen började ställa till det rejält för Tuva. Hon blev sängliggande och fick be skolkamrater att komma till hennes internatrum med mat, så ont hade hon.

"Magbesvären beror på stress"

Tuva fick komma till vårdcentralen i Oskarshamn där hon fick höra att det inte var något fel på henne. Att problemen berodde på stress och hjärnspöken. Vid ett besök i hemstaden Norrköping kort därefter fick hon tid på en vårdcentral för att ta blodprover. I dag säger hon att hon har sin mammas man Inge att tacka för att det gick så bra vid besöket.

- Han talade om för dem att den här tjejen har nästan inte ätit något på flera månader. Hon behöver vård! Kort efter det fick jag tid för gastroskopi. Diagnosen IBS fick jag på min födelsedag några veckor senare. Jag hade aldrig hört talas om den då, berättar Tuva.

Min IBS blir värre på höst och vår

I dag bor Tuva tillsammans med sin pojkvän Erik i ett gammalt mejeri i Norrland. Vid sidan av ett vice ordförandeskap i Mag- och tarmföreningen i Östergötland ägnar hon sin tid åt renovering, träning tillsammans med den snart ettåriga labradoren Ranja och teologistudier på distans. De svåra problemen med sin IBS fick henne att tillslut välja att studera i hemmet. I framtiden hoppas hon på att bli antagen till Svenska kyrkans prästutbildning.

Genom åren har hon ätit flera olika sorters antidepressiva läkemedel mot sin IBS eftersom de sägs stimulera nerverna mellan hjärnan och magen. Men medicinen har varken gjort det bättre eller sämre.

- Jag har upptäckt att min IBS går i skov. Det blir alltid värre på hösten och våren. Då blir jag sängliggande och kan ha diarré i en vecka för att sedan vara förstoppad i en vecka. Jag försöker att se till att inte ha någonting stort på gång varje gång det närmar sig ett skov. Den här hösten har jag inte fått något skov än. Jag håller tummarna för att det inte ska hända!

Vill du lära dig mer? Prenumerera på våra utskick

Du kan avsäga dig våra utskick när som helst genom att klicka på en länk som finns i alla utskick. Läs mer om Netdoktors personuppgiftspolicy här .

Har du några tips till andra som har IBS?

- För mig har det aldrig funkat med att äta någon speciell kost men för andra verkar det fungera bra. Mitt tips är att gå till en dietist och få hjälp med vilken kost som passar just din mage. Det är också viktigt att sova ordentligt och att umgås med människor som man tycker om. Min IBS blir värre av att träffa personer som jag inte trivs särskilt bra med.

Tuva vill också poängtera vikten av att ha någon med sig när man besöker en vårdcentral.

- Någon som kan finnas där för en när man inte orkar ta kampen själv, säger hon.

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar Tidigare användare 2016-02-1 07:26 (8 år sen)

    Symtomen stämmer, men har aldrig fått diagnosen. Får skov med ca 1mån mellanrum. Har prövat LCHF och upplevde en förbättring. Saknar dock bröd i den kosten och min man ska inte äta ägg... så vi är tillbaka i vanlig mat.
    Har under diarreskov ont i mage och tarm. Svårt att äta ute, vet inte när det kommer en reakktion.

  • Avatar Tidigare användare 2016-02-1 07:48 (8 år sen)

    Symtomen stämmer, men har aldrig fått diagnosen. Får skov med ca 1mån mellanrum. Har prövat LCHF och upplevde en förbättring. Saknar dock bröd i den kosten och min man ska inte äta ägg... så vi är tillbaka i vanlig mat.
    Har under diarreskov ont i mage och tarm. Svårt att äta ute, vet inte när det kommer en reakktion.

  • Avatar Tidigare användare 2016-02-1 06:10 (8 år sen)

    Symtomen stämmer, men har aldrig fått diagnosen. Får skov med ca 1mån mellanrum. Har prövat LCHF och upplevde en förbättring. Saknar dock bröd i den kosten och min man ska inte äta ägg... så vi är tillbaka i vanlig mat.
    Har under diarreskov ont i mage och tarm. Svårt att äta ute, vet inte när det kommer en reakktion.

  • Avatar Tidigare användare 2016-01-26 07:12 (8 år sen)

    Då kan Tuva prata med mig så får hon se

  • Avatar Tidigare användare 2016-01-25 20:21 (8 år sen)

    Jag är en kvinna 72 år har haft problem med magen under 10 års tid. Jag har gått igenom många undersökningar så som gastroskopi och koloskopi och inget fel hittats.jag har mest förstoppning och har försökt ändra kosten tagit bort lactos och gluten, detta har hjälpt till viss del men äter nu ISAY kapslar och Proibs pulver för att få allt att fungera men jag får ändå skov ungfär 1 ggr i månaden och då får jag fruktansvärda smärtor och illamåenden. Det tar ungefär 4 tim som jag är bosatt på toaletten med diarre och kräkningar jag blir röd som en kräfta och svettas ymnigt. Efter det är jag helt utslagen . Undrar nu om någon har liknande syntom, har inte läst om det. Tacksam för svar Solbritt.

  • Avatar Tidigare användare 2016-01-6 00:01 (8 år sen)

    Jättebra att ni skriver om den svårare sidan av IBS. Många tror felaktigt att IBS är en ganska enkel sjukdom som botas med en liten kostomläggning. Jag har själv svår IBS och har haft i 15 år. Riktigt svåra smärtor som jag svimmar av samt generellt dålig mage är mina symptom.

    Så tack netdoktor och tuva för att ni visar att det finns en sida av IBS som kan vara riktigt svår.

  • Avatar Tidigare användare 2016-01-4 23:47 (8 år sen)

    Testa LCHF. Det finns rapporter som tyder på att det kan fungera riktigt bra vid IBS. Du kan kanske hitta en del information här även om sidan handlar om annat i första hand; www.kostdoktorn.se.

  • Avatar Tidigare användare 2016-01-4 21:24 (8 år sen)

    Hej!
    Jag känner igen de besvär du beskriver.
    Vi är många som har liknande eller betydligt värre problem med tarmen.
    Jag har blivit helt fri från mina besvär med IBS efter att ha varit dålig i över tio år.
    Hade antingen kraftig långvarig förstoppning eller fruktansvärda kramper och diarréer. Var vissa dagar helt bunden till hemmet och en toalett.

    Effekten av detta blev att tarmen började läcka och inte kunde ta upp näring längre.

    Googla gärna om hur du läker läckande tarm, hur du renar lever och njurar,stimulerar gallbildning och undviker gifter i maten.

    Det första man ska lära sig att undvika vid IBS är E407, karragenan, som är ett förtjockningsmedel som förstör tarmen och ger alla symptom.
    Finns bla i matlagningsgrädde, 36% grädde, chokladpuddingpulver, mm.

    Läs på om e-medel och tillsatser i livsmedel.
    Många tillsatser retar tarmen.

    Ät inte halvfabrikat, korvar, mm som innehåller mycke tillsatser.

    Även besprutade grönsaker och frukt bör undvikas då gifterna irriterar tarmen.
    Det bästa är att äta kravmärkt mat utan gifter.

    Att ta hjälp av en utbildad näringsterapeut är en bra investering. Då får du proffshjälp som en läkare eller dietist inte kan ge dig.

    Du kan köpa L-Glutamin på hälsokosten. Det hjälper till att läka läckande tarm.

    Du kan också köpa probiotika kapslar på hälsokosten för att hjälpa till att få tillbaks rätt tarmflora.

    Ofta beror IBS på inflammation i tarmen.
    en vanlig orsak är att man äter för mycket kolhydrater som jäser i tarmen.
    Googla gärna Candida och svampinfektion.
    Det är en vanlig orsak till obalans i tarmen.
    Svamp i tarmen ger signaler till hjärnan om att du ska stoppa i dig ännu mer socker eftersom svampen älskar socker o vill föröka sig.

    Du kan minska svamptillväxt genom att helt utesluta kolhydrater samtidigt som du tar en hälsokostprodukt som heter Dida i 45 dagar. Eventuellt kan det behövas längre tid att läka ut angreppet.
    Didan hjälper även till så att du får en normal matsmältning och att magen fungerar lugnt och bra igen.

    För egen del behövde jag helt utesluta gluten, mjölk, fläskkött, e-medel och socker i två månader.
    Även om jag inte är allergisk mot varken mjölk eller gluten så behövde tarmen vila från detta för att kunna läka ut inflammationen.
    Samtidigt åt jag mycket grönsaker, fisk, kyckling, avokado, nötter, frukt för att tillföra kroppen så mycket näring att den orkar läka tarmen.

    När inflammationen i tarmen läkt försvann även depressionen. Det finns färska forskningsrapporter som visar att obalans i tarmen orsakar depression.

    Att ändra sin kost är absolut nödvändigt för att bli frisk från IBS.
    Tyvärr besitter inte svenska läkare tillräcklig kunskap om detta men det finns mycket information och mycket kunskap på nätet och hos näringsterapeuter.
    Du kan bli helt fri från dina problem!

    Lycka till!

  • Avatar Tidigare användare 2016-01-4 21:22 (8 år sen)

    Är det U C så är detta en relevant video från Integrativ Medicin

    https://www.youtube.com/watch?v=t2axIB4J9GM&feature=youtu.be

    mLCHFh B-).

  • Avatar Tidigare användare 2016-01-4 21:33 (8 år sen)

    Hej!
    Jag känner igen de besvär du beskriver.
    Vi är många som har liknande eller betydligt värre problem med tarmen.
    Jag har blivit helt fri från mina besvär med IBS efter att ha varit dålig i över tio år.
    Hade antingen kraftig långvarig förstoppning eller fruktansvärda kramper och diarréer. Var vissa dagar helt bunden till hemmet och en toalett.

    Effekten av detta blev att tarmen började läcka och inte kunde ta upp näring längre.

    Googla gärna om hur du läker läckande tarm, hur du renar lever och njurar,stimulerar gallbildning och undviker gifter i maten.

    Det första man ska lära sig att undvika vid IBS är E407, karragenan, som är ett förtjockningsmedel som förstör tarmen och ger alla symptom.
    Finns bla i matlagningsgrädde, 36% grädde, chokladpuddingpulver, mm.

    Läs på om e-medel och tillsatser i livsmedel.
    Många tillsatser retar tarmen.

    Ät inte halvfabrikat, korvar, mm som innehåller mycke tillsatser.

    Även besprutade grönsaker och frukt bör undvikas då gifterna irriterar tarmen.
    Det bästa är att äta kravmärkt mat utan gifter.

    Att ta hjälp av en utbildad näringsterapeut är en bra investering. Då får du proffshjälp som en läkare eller dietist inte kan ge dig.

    Du kan köpa L-Glutamin på hälsokosten. Det hjälper till att läka läckande tarm.

    Du kan också köpa probiotika kapslar på hälsokosten för att hjälpa till att få tillbaks rätt tarmflora.

    Ofta beror IBS på inflammation i tarmen.
    en vanlig orsak är att man äter för mycket kolhydrater som jäser i tarmen.
    Googla gärna Candida och svampinfektion.
    Det är en vanlig orsak till obalans i tarmen.
    Svamp i tarmen ger signaler till hjärnan om att du ska stoppa i dig ännu mer socker eftersom svampen älskar socker o vill föröka sig.

    Du kan minska svamptillväxt genom att helt utesluta kolhydrater samtidigt som du tar en hälsokostprodukt som heter Dida i 45 dagar. Eventuellt kan det behövas längre tid att läka ut angreppet.
    Didan hjälper även till så att du får en normal matsmältning och att magen fungerar lugnt och bra igen.

    För egen del behövde jag helt utesluta gluten, mjölk, fläskkött, e-medel och socker i två månader.
    Även om jag inte är allergisk mot varken mjölk eller gluten så behövde tarmen vila från detta för att kunna läka ut inflammationen.
    Samtidigt åt jag mycket grönsaker, fisk, kyckling, avokado, nötter, frukt för att tillföra kroppen så mycket näring att den orkar läka tarmen.

    När inflammationen i tarmen läkt försvann även depressionen. Det finns färska forskningsrapporter som visar att obalans i tarmen orsakar depression.

    Att ändra sin kost är absolut nödvändigt för att bli frisk från IBS.
    Tyvärr besitter inte svenska läkare tillräcklig kunskap om detta men det finns mycket information och mycket kunskap på nätet och hos näringsterapeuter.
    Du kan bli helt fri från dina problem!

    Lycka till!


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons