Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Tuva: Jag har aldrig mött någon som har lika svår IBS som jag

När 21-åriga Tuva Fredin fick diagnosen IBS hade hon aldrig hört talas om den förut. I dag vet hon allt för väl vad det innebär att leva med den jobbiga men ofarliga magåkomman. - Jag har mycket kontakt med människor som har IBS men jag har aldrig träffat en människa som har lika svår IBS som jag, säger hon.
Annons

Problemen med magen började när Tuva Fredin gick i åttan på högstadiet. Det var vårvintern 2008 och plötsligt blev det trendigt att vara laktosintolerant på den skola där hon gick. Tuva själv hakade aldrig på den nystartade trenden men blev mer och mer uppmärksam på att hon faktiskt hade ont i magen och mådde illa. Hennes mamma kontaktade vårdcentralen och fick rådet att uppmana sin dotter att testa laktosfritt – vilket hon också gjorde under fem års tid. Men inte försvann problemen med den svullna magen och illamåendet för det.

IBS troddes vara laktosintolerans

- Nej, det gjorde de inte. Men jag trodde att mina magproblem berodde på att jag fick i mig laktos i skolmatsalen utan att veta om det, säger Tuva när Netdoktor ringer upp henne på telefon.

Det skulle dröja ytterligare några år med många, hårda kamper innan Tuva till slut skulle få hjälp med sin mage som stundtals gjorde så ont att hon blev sängliggande och inte kunde gå till skolan. Det skulle dröja många år innan hon till slut fick diagnosen IBS eller som den egentligen heter, irritable bowel syndrome

Vill du lära dig mer? Prenumerera på våra utskick

Du kan avsäga dig våra utskick när som helst genom att klicka på en länk som finns i alla utskick. Läs mer om Netdoktors personuppgiftspolicy här .

Annons
Annons

Svullen mage togs för graviditet

Tuva berättar att hon alltid varit lite överviktig. Den svullna magen i tonåren tog hon därför lite med ro och tänkte att det var övervikten och ingenting annat det rörde sig om. Men det var under ett biobesök som hon förstod att någonting var fel, mycket fel. Plötsligt drabbades hon av en extrem smärta i magen som gjorde så ont att hon inte kunde resa sig ur biostolen. Inte heller blev det bättre av att hon var tillsammans med ett sällskap som hon inte kände särskilt väl.

- När vi väl kom därifrån så fick jag anstränga mig för att inte skita på mig på vägen hem helt enkelt. Senare på kvällen släppte magontet, berättar Tuva som var 18 år när händelsen ägde rum.

Problem med smärtan, illamåendet och den svullna magen fortsatte efter incidenten på biografen. Tuva berättar om stunder då hon blivit gratulerad för graviditeten.

Annons
Annons

- Så svullen kan magen vara när jag får en attack. Men det kan också vara motsatt. En gång var det en kompis som frågade om jag tränat hårt. Det var efter att svullnaden gått ner, säger Tuva.

Undersöktes med gastroskopi

Hösten 2012 började Tuva att studera till kantor på en folkhögskola i Oskarshamn. Den svullna magen dolde hon oftast bakom stora kläder. Det dröjde dock inte längre förrän magen började ställa till det rejält för Tuva. Hon blev sängliggande och fick be skolkamrater att komma till hennes internatrum med mat, så ont hade hon.

"Magbesvären beror på stress"

Tuva fick komma till vårdcentralen i Oskarshamn där hon fick höra att det inte var något fel på henne. Att problemen berodde på stress och hjärnspöken. Vid ett besök i hemstaden Norrköping kort därefter fick hon tid på en vårdcentral för att ta blodprover. I dag säger hon att hon har sin mammas man Inge att tacka för att det gick så bra vid besöket.

- Han talade om för dem att den här tjejen har nästan inte ätit något på flera månader. Hon behöver vård! Kort efter det fick jag tid för gastroskopi. Diagnosen IBS fick jag på min födelsedag några veckor senare. Jag hade aldrig hört talas om den då, berättar Tuva.

Min IBS blir värre på höst och vår

I dag bor Tuva tillsammans med sin pojkvän Erik i ett gammalt mejeri i Norrland. Vid sidan av ett vice ordförandeskap i Mag- och tarmföreningen i Östergötland ägnar hon sin tid åt renovering, träning tillsammans med den snart ettåriga labradoren Ranja och teologistudier på distans. De svåra problemen med sin IBS fick henne att tillslut välja att studera i hemmet. I framtiden hoppas hon på att bli antagen till Svenska kyrkans prästutbildning.

Genom åren har hon ätit flera olika sorters antidepressiva läkemedel mot sin IBS eftersom de sägs stimulera nerverna mellan hjärnan och magen. Men medicinen har varken gjort det bättre eller sämre.

- Jag har upptäckt att min IBS går i skov. Det blir alltid värre på hösten och våren. Då blir jag sängliggande och kan ha diarré i en vecka för att sedan vara förstoppad i en vecka. Jag försöker att se till att inte ha någonting stort på gång varje gång det närmar sig ett skov. Den här hösten har jag inte fått något skov än. Jag håller tummarna för att det inte ska hända!

Har du några tips till andra som har IBS?

- För mig har det aldrig funkat med att äta någon speciell kost men för andra verkar det fungera bra. Mitt tips är att gå till en dietist och få hjälp med vilken kost som passar just din mage. Det är också viktigt att sova ordentligt och att umgås med människor som man tycker om. Min IBS blir värre av att träffa personer som jag inte trivs särskilt bra med.

Tuva vill också poängtera vikten av att ha någon med sig när man besöker en vårdcentral.

- Någon som kan finnas där för en när man inte orkar ta kampen själv, säger hon.

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
 • Avatar Tidigare användare 2019-07-31 17:43 (3 år sen)

  Magsjukemedicinen Dimor m fl. hjälper till att stoppa diareerna så att man kan fungera något så när. Går att få på recept.

 • Avatar Tidigare användare 2019-07-27 15:51 (3 år sen)

  Hej! Hittade denna artikel nu!
  Jag har haft problem med min mage sedan jag var liten men då var det inte så ofta! För 6-7 år sedan så konstaterades att jag har IBS. Tyvärr så har det blivit mycket värre med åldern och nu kan jag emellanåt ha sådana kraftiga smärtor att jag svimmar av.
  Min läkare har aldrig tidigare träffat någon med så stora problem som jag har! Jag har inte haft ett jobb på flera år då jag inte har varken kunna eller orkat jobba med smärtor. Tyvärr så godkänner inte Försäkringskassan att jag får sjukersättning så man mår inte bättre av det!
  Jag har sökt själv på nätet och inte hittat någon som har lika stora problem som jag!
  Hoppas iallafall att du mår bättre nu!

  Mvh Inge

 • Avatar Tidigare användare 2019-06-23 15:31 (3 år sen)

  till ingridmedmagen låt vården sköta diagnoseringen av sjukdomen.
  självklart har hon ibs man får inte gravid ballongmage stenhård varje dag av mat och allt man äter från affären av ulcerös kolit. sen har de flesta med grov ibs inte blod efter de gjort nummer 2 som de har med ulcerös kolit.

  blod kan man med få genom kraftigt torkande så även de med ibs kan ha detta.

  dock finns dem med mycket värre gro ibs kläder inte passar kronisk trötthet samt varje dag alltid lika jobbiga problem och långa besök på dass ca 15 gånger per dag ca 1 timma per gång ibland längre alla dagar på året är lika jobbiga.

  de med extremt grov ibs har noll betydelse om man tar bort socker kolhydrater då man reagerar på alla tillsatser som finns i maten går ej äta helt ren mat även ekologiskt innehåller tillsatser inom krav som med ställer till det.
  finns ingen bot mot grov ibs och grov magkatarr.

  lhcf metoden är farlig ej ok kroppen behöver kolhydrater att helt ta bort detta ger värre sjukdomar men för livet i senare skede.

  gå på antidepressiva är inget att hålla på med problemet sitter i magen ej i huvudet. sen är det bieffekter på alla medeciner inget att rekommendera då dessa gör ibsen värre och kostar en massa pengar samt ej botar ibsen utan bara går på symptomen...

  man kan inte alls äta sej frisk som vissa påstår har man grov ibs så har man nått man får leva med då dem med grov ibs reagerar även på vatten för mycket naturliga fluorider och blir uppsvälld av man reagerar på allt man äter ej bara kolhydrater och socker det är en stor myt lögn.

  de med grov ibs kan inte jobba då ibsen är deras jobb som tar 12 timmar om dagen med magknip och att man spyr genom magkatarr.
  ibs grov är som magsjuka och mag influensa varje dag ungefär ...

  bra artikel om ibs se kommentarerna med längre ned:

  https://www.facebook.com/notes/introduction-to-the-truth-wake-up-god-bless/source-of-peoples-falsy-accusing-claims-of-belly-fat-biblically-by-god-of-bible-/550167048336742

 • Avatar Tidigare användare 2019-05-4 21:44 (3 år sen)

  Jag kör på FODMAP, mediciner mot min svåra IBS. Jag är sjukpensionär på 50% pga min magsjukdom bla, blev det vid 30 års ålder. Jag fick IBS och glutenallergi på gymnasiet. Blev så illa att jag bara låg henne o sov, fick inte behålla maten, sket blod blev inflammerad... Men jag måste säga att utan mina tabletter mot besvären så hade jag aldrig fungerat ens på 50% med mitt jobb.
  Jag hoppas alla kämpar på. Kan varmt rekomendera saroten, dimetikon, papaverin när det gör som ondast, dimor comp(vid diarre), omeprazol... det äter jag dagligen. Så otroligt glad för mina tabletter. Folk som säger att dom är emot medicinering, jag undrar hur de står ut och om deras smärta är som min???
  Jag har hög smärttröskel och är tatuerad m.m. Inget är värre än när jag har värsta smärtan. Nu blev väldigt långt här. Lycka till allihop och är det någon som behöver peppning så når ni mig på mikaelaborg7@gmail.com

 • Avatar Tidigare användare 2019-02-24 12:52 (4 år sen)

  Jag har IBS och har haft det i många år. Jag har testat att undvika vitt mjöl, pasta, ris och socker vilket har haft en bra inverkan på min mage.

 • Avatar Tidigare användare 2018-01-16 13:21 (5 år sen)

  TACK! Äntligen någon som talar om SMÄRTAN och inte kosten hela tiden. För mig är det HELT ointressant vad jag äter - finns inget schema på skoven. Har haft ont i 35 år...

 • Avatar Tidigare användare 2016-08-23 07:22 (6 år sen)

  Hej.
  Jag satt precis och läste om dig Tuva om din svåra ibs
  Och att du ej träffat någon med samma problem.
  Jag vill bara säga att jag har de precis lika jävligt med min ibs som du har
  Och det är riktigt jobbigt.
  Jag har fått byta jobb efter jobb pga min mage och precis som du skriver
  Så spelar det heller ingen roll vad jag äter och dricker.
  Jag har provat en massa olika behandlingar men dessvärre utan resultat
  Så jag förstår hur du har det.
  Mvh. Daniel Gustafsson. I Mörarp

 • Avatar 2016-08-5 18:20 (6 år sen)

  Jag har haft IBS sedan 2001 men det tog några år innan jag fick min diagnos. Mitt största problem har varit att jag alltid haft diarré, som mest fick jag springa på toaletten 15 ggr på en timma, då fungerar det inte att försöka arbeta utan jag fick verkligen bråka för att få vara hemma för försäkringskassan. Jag har även andra problem. Något som jag märkt när jag i år fick en diagnos på en variant av glutenallergi med stora blåsor på ryggen, jag började med glutenfri mat och magen har faktiskt blivit lite bättre, inte bra men jag behöver inte springa 15 ggr på en timma längre. Så testa att äta glutenfritt. Jag har blivit testad för det på sjukhuset många gånger innan men det har inte visat att det varit glutenallergi i min mage utan helt och hållet IBS.

 • Avatar Tidigare användare 2016-02-1 07:54 (7 år sen)

  Symtomen stämmer, men har aldrig fått diagnosen. Får skov med ca 1mån mellanrum. Har prövat LCHF och upplevde en förbättring. Saknar dock bröd i den kosten och min man ska inte äta ägg... så vi är tillbaka i vanlig mat.
  Har under diarreskov ont i mage och tarm. Svårt att äta ute, vet inte när det kommer en reakktion.

 • Avatar Tidigare användare 2016-02-1 07:26 (7 år sen)

  Symtomen stämmer, men har aldrig fått diagnosen. Får skov med ca 1mån mellanrum. Har prövat LCHF och upplevde en förbättring. Saknar dock bröd i den kosten och min man ska inte äta ägg... så vi är tillbaka i vanlig mat.
  Har under diarreskov ont i mage och tarm. Svårt att äta ute, vet inte när det kommer en reakktion.


Annons