Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Tuva: Jag har aldrig mött någon som har lika svår IBS som jag

När 21-åriga Tuva Fredin fick diagnosen IBS hade hon aldrig hört talas om den förut. I dag vet hon allt för väl vad det innebär att leva med den jobbiga men ofarliga magåkomman. - Jag har mycket kontakt med människor som har IBS men jag har aldrig träffat en människa som har lika svår IBS som jag, säger hon.
Annons

Problemen med magen började när Tuva Fredin gick i åttan på högstadiet. Det var vårvintern 2008 och plötsligt blev det trendigt att vara laktosintolerant på den skola där hon gick. Tuva själv hakade aldrig på den nystartade trenden men blev mer och mer uppmärksam på att hon faktiskt hade ont i magen och mådde illa. Hennes mamma kontaktade vårdcentralen och fick rådet att uppmana sin dotter att testa laktosfritt – vilket hon också gjorde under fem års tid. Men inte försvann problemen med den svullna magen och illamåendet för det.

IBS troddes vara laktosintolerans

- Nej, det gjorde de inte. Men jag trodde att mina magproblem berodde på att jag fick i mig laktos i skolmatsalen utan att veta om det, säger Tuva när Netdoktor ringer upp henne på telefon.

Det skulle dröja ytterligare några år med många, hårda kamper innan Tuva till slut skulle få hjälp med sin mage som stundtals gjorde så ont att hon blev sängliggande och inte kunde gå till skolan. Det skulle dröja många år innan hon till slut fick diagnosen IBS eller som den egentligen heter, irritable bowel syndrome

Annons
Annons

Svullen mage togs för graviditet

Tuva berättar att hon alltid varit lite överviktig. Den svullna magen i tonåren tog hon därför lite med ro och tänkte att det var övervikten och ingenting annat det rörde sig om. Men det var under ett biobesök som hon förstod att någonting var fel, mycket fel. Plötsligt drabbades hon av en extrem smärta i magen som gjorde så ont att hon inte kunde resa sig ur biostolen. Inte heller blev det bättre av att hon var tillsammans med ett sällskap som hon inte kände särskilt väl.

- När vi väl kom därifrån så fick jag anstränga mig för att inte skita på mig på vägen hem helt enkelt. Senare på kvällen släppte magontet, berättar Tuva som var 18 år när händelsen ägde rum.

Problem med smärtan, illamåendet och den svullna magen fortsatte efter incidenten på biografen. Tuva berättar om stunder då hon blivit gratulerad för graviditeten.

- Så svullen kan magen vara när jag får en attack. Men det kan också vara motsatt. En gång var det en kompis som frågade om jag tränat hårt. Det var efter att svullnaden gått ner, säger Tuva.

Annons
Annons

Undersöktes med gastroskopi

Hösten 2012 började Tuva att studera till kantor på en folkhögskola i Oskarshamn. Den svullna magen dolde hon oftast bakom stora kläder. Det dröjde dock inte längre förrän magen började ställa till det rejält för Tuva. Hon blev sängliggande och fick be skolkamrater att komma till hennes internatrum med mat, så ont hade hon.

"Magbesvären beror på stress"

Tuva fick komma till vårdcentralen i Oskarshamn där hon fick höra att det inte var något fel på henne. Att problemen berodde på stress och hjärnspöken. Vid ett besök i hemstaden Norrköping kort därefter fick hon tid på en vårdcentral för att ta blodprover. I dag säger hon att hon har sin mammas man Inge att tacka för att det gick så bra vid besöket.

- Han talade om för dem att den här tjejen har nästan inte ätit något på flera månader. Hon behöver vård! Kort efter det fick jag tid för gastroskopi. Diagnosen IBS fick jag på min födelsedag några veckor senare. Jag hade aldrig hört talas om den då, berättar Tuva.

Min IBS blir värre på höst och vår

I dag bor Tuva tillsammans med sin pojkvän Erik i ett gammalt mejeri i Norrland. Vid sidan av ett vice ordförandeskap i Mag- och tarmföreningen i Östergötland ägnar hon sin tid åt renovering, träning tillsammans med den snart ettåriga labradoren Ranja och teologistudier på distans. De svåra problemen med sin IBS fick henne att tillslut välja att studera i hemmet. I framtiden hoppas hon på att bli antagen till Svenska kyrkans prästutbildning.

Genom åren har hon ätit flera olika sorters antidepressiva läkemedel mot sin IBS eftersom de sägs stimulera nerverna mellan hjärnan och magen. Men medicinen har varken gjort det bättre eller sämre.

- Jag har upptäckt att min IBS går i skov. Det blir alltid värre på hösten och våren. Då blir jag sängliggande och kan ha diarré i en vecka för att sedan vara förstoppad i en vecka. Jag försöker att se till att inte ha någonting stort på gång varje gång det närmar sig ett skov. Den här hösten har jag inte fått något skov än. Jag håller tummarna för att det inte ska hända!

Vill du lära dig mer? Prenumerera på våra utskick

Du kan avsäga dig våra utskick när som helst genom att klicka på en länk som finns i alla utskick. Läs mer om Netdoktors personuppgiftspolicy här .

Har du några tips till andra som har IBS?

- För mig har det aldrig funkat med att äta någon speciell kost men för andra verkar det fungera bra. Mitt tips är att gå till en dietist och få hjälp med vilken kost som passar just din mage. Det är också viktigt att sova ordentligt och att umgås med människor som man tycker om. Min IBS blir värre av att träffa personer som jag inte trivs särskilt bra med.

Tuva vill också poängtera vikten av att ha någon med sig när man besöker en vårdcentral.

- Någon som kan finnas där för en när man inte orkar ta kampen själv, säger hon.

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
 • Avatar Maria 2022-11-20 22:31 (15 månader sen)

  Jag fick mycket bättre koll på min Ibs när jag fick gå en kurs angående Ibs som en dietist hade. Vi gjorde bla foodmapen med uteslutningsmetoden då alla med Ibs reagerar olika på olika produkter.

  Jag är också sämre vår och höst. Då jag reagerar på pollen så uteslöt jag gluten nu i våras och mådde bättre än jag gjort på flera år. Nu i höst har jag börjat promenera en halvtimme varje dag. Varken mer eller mindre då jag slipper få ballongmagen som kommer om jag går längre tid.
  Hoppas att något av dessa tips kan hjälpa någon.

 • Avatar Maria 2022-06-25 14:36 (20 månader sen)

  Har sedan 2 akuta bukspottsinflammationer stora kvarstående problem med smärta, grötig diarre, rutten lukt på gaser ont i rygg och made.
  Läkare söger det nog nte beror på skada på körteln. Men det känns precis så. Alla symtptom ör som vid den akuta inflammationen fast lite mildare. Vissa dagar böttre och andra fruktansvärda. Har gått ner mycket i vikt. Vad menar dom nu att det skulle vara med magen? Kam man då andra magproblem med magen efter en akut pankreatit?

 • Avatar adriana 2021-08-3 13:15 (3 år sen)

  jag har haft IBS D sedan 1997, och känner att det har blivit värre och värre, särskilt efter jag fick barn i 2013, för att jag fick diafragman bråck, det spelar ingen roll vad jag äter nu, ingenting fungerar längre. Vissa dagar har jag väldig jobbig med gaser och illamående. Jag har tappat lust att laga mat och vill inte göra något längre ut eftersom jag kan inte äta ut, ta matlådor med mig i stället, och det är så tråkigt och tröttsam, men det är jobbigaste när jag har illamående hela tiden, har testat mycket och den enda som hjälper att minska besvären är när jag åker till mitt hemland. När jag äter där så jag har inte stora problem, inga diarre, blir mer känslig av svenska livsmedel. Jag har kämpat i hela mitt liv och vill jobba, men vissa dagar är det svårt att jobba pga konstant trötthet, illamående, och obehag i magen.

 • Avatar Florence 2021-01-15 03:07 (3 år sen)

  Hej
  Jag blir 30 år idag och har senaste två veckorna varit helt förstörd. Minsta lilla jag äter något jag tuggar på, så får jag inom 1-2 timmar efter världens kramp och får springa på toa med diarré. Vaknar även med kramp på natten och tidig morgon sen får springa på toa ( smärtan minskar ofta en hel del efter toan).

  Ett par sväljar vätska ibland kan funka. Sökt på vc en gång och akuten två gånger, dem säger magkatarr. Men det tror inte jag på, känner ingen som har dessa smärtor och inte kan äta pga av de. Är så trött på att må såhär, inte ätit på snart två veckor. Tycker de kan stämma in på IBS-D, men kan tyvärr inte ställa min diagnos själv.

  Har ni tips på några tabletter som är ofarliga att prova utan diagnos? Klarar snart inte detta längre....

  Äntligen fått en remiss till röntgen, men de kunde ta tid att få komma dit.

  Varje dag är en plåga just nu....

 • Avatar Liv 2020-10-14 15:28 (3 år sen)

  Levde med IBS-D i över 15 år. Handikappade! Hade testat ALLT. När jag gick över till att äta som min mormors mormor gjorde (98% animalisk föda, "Carnivore"), försvann alla symtom efter TRE VECKOR. Symtomen från min autoimmuna sjukdom (Hashimotos..hypotyreos) har OCKSÅ blivit 90% bättre. Kan låta konstigt att någon blir friskare av att INTE följa dietisters råd (ät mycket fibrer, mycket grönsaker, ät frukt/fruktos varje dag, var rädd för fett..speciellt mättat, undvik kött osv) men om DU följt råden och aldrig blivit symtomfri..frisk, vad har du då att förlora? Jag fann FRIHET!

 • Avatar Tidigare användare 2020-05-4 16:04 (4 år sen)

  har haft ibs i många år, magen har krånglat sen jag va 12 å fick diagnosen trögare. Min ibs innebär kraftiga magsmärtor, illamående deluxe, uppsvälld mage, förstoppning å yrsel. Har käkat en antidepressiv medicin som hjälpte väldigt bra tills jag 5 år senare fick magproblem som en biverkning och fick sluta. nu prövar jag utan. går hos kurator då jag har oro,ångest å stress som oxå gör magen värre. äter omeprazol dagligen för katarr. provat massa olika ibs preparat på apoteket, börjat käka magnesium, b-vitamin å d-vitamin. ska börja med lactiplus mage ibs å se va den kan göra. hittills av allt kan jag säga en förbättring för stunden. äter laktosfritt och det har vart positivt. undviker gluten. Ja livet kunde varit roligare å lyckligare men man hankar sig fram, dag efter dag. jobbar heltid i äldreomsorgen och vissa dagar fattar jag inte att jag ens klarat av, med illamående, kramper å smärtor å yrsel.

 • Avatar Tidigare användare 2020-04-25 17:21 (4 år sen)

  Har haft problem sedan drygt trettio år tillbaka. Fick diagnos 1991 IBS. Jag är över sjuttio år och har levt med dessa jobbiga skov hela tiden. Kan vara besvärsfri i månader och sen kommer det åter och sitter i flera veckor. Jobbigast är krampvärk och gaser. Har ett oroligt och lite jobbigt liv hemma och är nu ångestfylld och orolig vilket inte gör saken bättre. Man tror ju att man har nåt allvarligt fel. Men som sagt haft detta sen trettio år tillbaka och tycker att skov blir intensivare för varje gång dom kommer. Tål inte stress och oro och man blir känsligare med åren också. Är rädd och gå till läkare . Nån som känner igen sig?

 • Avatar Tidigare användare 2020-01-25 03:26 (4 år sen)

  Extrema magsmärtor varje dag sedan jag minns 5-6 år nu snart 2 år! Sökt vård hos vårdcentralen, stressa mindre drick afilblsblabla!
  Jag vet att de här smärtorna kommer jag ha hela livet och får ingen hjälp!
  Sjukvård i Sverige: ta Alvedon , antidepressiva och andas djupt!

 • Avatar Tidigare användare 2019-08-25 10:23 (5 år sen)

  Hej????
  Jag har blivit diagnosernad IBS, Långsam tarm, svår kronisk smärta.
  Har nu kämpat med denna smärta i höger sida under revbenet.
  Ett tryck som ökar tills jag spyr
  Svidande,brännande, malande smärta
  Sen små snabba smärtsamma nyp
  Och sen hemska knivskarpa hugg som blir till smärtsam kramp
  Kan då varken gå stå sitta eller ligga..
  Äter Lyrica, Saroten, Targeniq och spasmofen.
  Huvudvärksmigrän
  Förstoppad , förstoppnings diarré
  Vätskebrist
  Får inte ihop min vardag
  Två barn med diagnos
  Jobbar inom vården
  Har bara kunnat gå på toa två gånger i veckan
  pga stress och jobb
  Använder stress som ett sätt att fly från smärtan
  Kan inte sitta ner utan smärtstillande
  Dåligt med sömn
  Läkarna säger att detta är psykiskt
  Går i samtal
  Ska få hjälp av smärt rehab nu för att lära mig att acceptera och leva med alla dessa smärtor.
  Känner mig ensam i allt detta kaos fast jag har en stöttande man och tålmodiga vänner.
  Har aldrig visat och erkänt denna smärta och denna problematik förens nu..// Jenny

 • Avatar Tidigare användare 2019-08-18 21:47 (5 år sen)

  Hej, jag har haft IBS med diare i ca 15 år nu. Besvären började när jag startade högstadiet och behövde åka buss varje morgon. Jag har genomgått diverse dieter tex ibsfoodmap, laktosfritt m.m. Har varit på KBT, ätit tonvis med olika mediciner och genomgått både koloskopi och gastroskopi och allt utan resultat. I dag går jag utan läkemedel förutom vid mycket gas och vid svår diare om jag inte är hemma. Mina symptom är diare ca 3-4 gånger i veckan med tillfällig kraftig smärta. Det som jag skulle seja är det viktigaste jag gör i tillvaron är att jag har en toadagbok. Den är mestadels till för att jag ska vete om jag gått flera dagar utan att ha bajsat, detta visar om jag är i riskzonen för att få en diaretömning snart.


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons