Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Lugnare tempo lindrar Carolines IBS

Efter många år med ständiga magproblem fick Caroline Vahlberg till slut en diagnos. Hon kände på samma gång lättnad och besvikelse över att det var IBS. ”Det är klart att man är glad att det inte är någon allvarlig sjukdom, men det hade varit enklare att ha en diagnos som det finns en bra behandling för.”
Annons

Caroline Vahlberg, 38, minns knappt hur det är att inte ha magproblem. Redan i tonåren började hon få problem med magkatarr och allmänt krånglande mage, och för varje år som gått har problemen förvärrats. För omkring åtta år sedan gjordes till slut en större utredning av hennes besvär. 

Annons
Annons

– Läkarna gjorde alla möjliga undersökningar, de testade om jag var laktosintolerant, tog blodprover för att se om jag var glutenallergiker, gjorde en datortomografi för att se så att jag inte hade en inflammatorisk tarmsjukdom, säger Caroline Vahlberg.

IBS står för irritable bowel syndrome och kallas ibland på svenska även för känslig tarm. Sjukdomen går inte att fastställa med några prover så därför ställs diagnosen, precis som i Caroline Vahlbergs fall, när andra tänkbara sjukdomar uteslutits. Klassiska symtom är magont och en längre tid med förstoppning och/eller diarré.

Annons
Annons

Delta i enkätundersökning om inflammatorisk tarmsjukdom, IBD. Vi vill gärna höra om dina erfarenheter och din sjukdomshistoria för att bättre förstå hur IBD-vården fungerar och hur det är att leva med IBD - Svara på enkäten »

– Oftast börjar det med att jag känner mig lite uppkörd i magen. Sedan får jag kramper och när diarréerna väl sätter igång på riktigt är det som en attack av maginfluensa.

Lindrades av Fodmap-kost

Caroline Vahlberg har testat mängder av olika preparat för att försöka få någon lindring – alltid utan resultat. Första gången hon märkte av en förbättring var när hon började äta Fodmap-kost, en diet som innebär att man drar ner på mat som innehåller mycket kolhydrater som jäser. Enligt dieten bör man exempelvis avstå från gluten, laktos, samt livsmedel som bönor, kål och lök.

– Det är ju ganska individuellt vad man tål och inte tål med IBS. I början följde jag dieten slaviskt, det gör jag inte nu längre. Men även om jag inte längre äter helt som jag ska vet jag i alla fall numera vilken typ av mat som jag bör plocka bort om magen börjar krångla extra mycket igen.

Vill du lära dig mer? Prenumerera på våra utskick

Du kan avsäga dig våra utskick när som helst genom att klicka på en länk som finns i alla utskick. Läs mer om Netdoktors personuppgiftspolicy här .

Stressar mindre för att hålla magen lugn

Det som annars hjälpt mest mot IBS-magen är att minska på olika stressmoment i vardagen. Hon säger själv att det inte alltid handlade om att hon verkligen hade mycket att göra, utan att det mer rörde sig om en inre oro.

– Tidigare jobbade jag mycket ensam i butik och det var svårt för mig att smita undan om jag plötsligt behövde gå på toaletten. Det blev ett stressmoment att aldrig veta hur jag skulle göra om magen plötsligt brakade ihop, och jag fastnade i en ond cirkel där stressen i sig förvärrade symtomen.

I höstas fick hon en typ av antidepressiv medicin i låg dos utskriven för att, som hon säger ”lugna systemet” och minska stresskänslan.

– Jag märkte skillnad nästan från dag ett, magen är mycket bättre. Jag har också bytt jobb så att jag kan arbeta hemma och det har också hjälpt till att göra mig mindre orolig. Nu vet jag att jag kan gå på toa på en gång om det behövs.

Just nu tycker Caroline Vahlberg att hon mår ”ganska bra”.

– Jag får fortfarande ont och diarréer ibland, men det går inte att med ord beskriva skillnaden mellan hur jag mår idag och hur det var för ett halvår sedan, säger hon. 

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar Tidigare användare 2015-08-14 01:51 (9 år sen)

    Vill berätta att jag blivit mycket hjälpt i min IBS (som jag haft i över 40 år) av dels Egazil att ta vid behov då jag har mycket ont och dels av Vi-siblin som jag äter en daglig dos av. Har fortfarande besvär besvär, men det värsta lindras av detta.


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.