Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Kim har haft IBS i trettio år

IBS är en magsjukdom utan något botemedel. Men genom att prova sig fram med kost- och livsstilsförändringar kan man hitta tricks för att minska symtomen. Kim Kimselius mår som bäst när hon äter vegetariskt och inte stressar.
Annons

– Jag var vegetarian i några år och då höll jag verkligen sjukdomen i schack. Rött kött verkar vara tungt för magen att smälta så det äter jag nästan aldrig. Te kan jag dricka i lagom mängder, men inte kaffe.

Kim Kimselius har provat sig fram med det mesta. Hon har haft IBS (irritable bowel syndrome), en ofarlig men nog så besvärlig sjukdom, i trettio år och har vant sig vid att behöva anpassa sig efter den.

– När jag fick IBS kändes allt skit. Det blev en sådan drastisk förändring från mitt tidigare liv. Jag blev jättedålig, hade våldsamma kramper och blodiga diarréer, och jag fick inte behålla någon mat. Men jag har accepterat den. Nu har vi tagit varandra i hand och följts åt så pass länge att jag vet att jag måste se till att ge magen det den vill ha.

Annons
Annons

IBS ofta kronisk sjukdom

Omkring var femte svensk tros ha IBS och sjukdomen är vanligare bland kvinnor än bland män. Oftast innebär sjukdomen att man har ont i magen, samtidigt som man har problem med förstoppning eller diarré. Det går inte att ta något särskilt prov som visar på sjukdomen. Personer med IBS har snarare oftast helt normala värden trots sina magbesvär. För vissa kan sjukdomen försvinna men om man inte blivit bättre efter två år är problemen troligen bestående, som för Kim Kimselius.

– Om läkarna hade sagt till mig när jag fick diagnosen att jag inte skulle bli av med mina problem hade jag nog blivit knäckt. Istället fick jag en kämpaglöd som har hjälpt mig att hitta det som jag mår bäst av.

Stress förvärrar problemen med IBS

Hon har kommit underfund med att hennes sjukdom är stressrelaterad och därför brukar hon må bättre av att träna yoga.

– Då går jag ner i varv. Yogan ger mig en känsla av att jag behärskar min kropp – även tarmarna. 

Annons
Annons

Delta i enkätundersökning om inflammatorisk tarmsjukdom, IBD. Vi vill gärna höra om dina erfarenheter och din sjukdomshistoria för att bättre förstå hur IBD-vården fungerar och hur det är att leva med IBD - Svara på enkäten »

Det finns läkemedel som lindrar symtomen vid IBS men ännu inget botemedel. Kim Kimselius brukar dock kunna hålla sig symtomfri så länge hon följer sina rutiner. Men eftersom hon är författare och ofta åker runt på föreläsningsresor blir det ibland problem.

– När jag stressar och inte äter ordentligt på regelbundna tider säger magen ifrån direkt. Ibland får jag helt undvika att äta under dagtid när jag reser, för om jag äter måste jag springa på toaletten med en gång.

Trots besvären vill inte Kim Kimselius se sig som sjuk.

– Nej, jag är frisk – jag råkar bara ha lite problem med mina tarmar. Jag hoppas att jag kan ingjuta lite mod och styrka i andra med IBS som läser det här – för det går faktiskt att hitta metoder som man blir hjälpt av, om man bara provar sig fram.  

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
 • Avatar Tidigare användare 2015-05-26 16:57 (9 år sen)

  Intressant att läsa. Blir glad för din skull och att du kan hålla dig symptomfri i perioder. Blir också glad över att det finns fler än jag... Tyvärr är jag mitt uppe i det och blir gråtfärdig av att läsa att jag kanske alltid kommer att ha problem. För mig är att ha problem en sån begränsning av mitt liv att jag blir helt mentalt förstörd.

 • Avatar Tidigare användare 2014-12-5 13:29 (10 år sen)

  Tack för intressant artikel.
  Jag har också haft IBS-mage under större delen av mitt liv, nu 37 år gammal.
  Håller nu på att behandla magen efter att jag gjort en avföringsanalys genom lab i USA. Det visade att jag hade en amöba samt ett par andra skadliga bakterier i mina tarmar. Vet inte hur länge men hoppas på att detta ska hjälpa mig tillbaks till god hälsa. Följer Dr Kalish metod om ni vill läsa vidare på ämnet. Må så gott.

 • Avatar 2014-12-3 17:01 (10 år sen)

  Jag har fått oerhört många tack genom åren för mina tips om koncentrat av inulin. Toppad inulin = Topinulin. Det finns en omfattande hälsoblogg som just nu skriver senaste artiklarna om tarm / IBS m.fl. övriga tarmstörningar.
  Den heter "Farmakologens blogg " googla så kommer den upp direkt.
  Det finns ca 275 artiklar om hälsa för övrigt.


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.