Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Fakta | IBD

Kost vid ulcerös kolit

Det finns mycket forskning om olika dieter och inflammatorisk tarmsjukdom. Det finns alltså inga allmängiltiga råd när det gäller kosten. Olika individer kan bli hjälpta av olika kostförändringar, medan andra inte märker någon skillnad alls.

Uppdaterad den: 2015-11-16
Författare: Anneli Frisk, dietist
Uppdaterare: Mikael Lördal, Överläkare på Gastrocentrum, Karolinska universitetssjukhuset

Annons

Det man vet säkert är dock att kosten bör innehålla mycket näring och vara välbalanserad eftersom en sjuk tarm har extra stort behov av näringsämnen, salter och vatten.

Inflammation i tjocktarmen påverkar inte näringsupptaget i någon större utsträckning, därför rekommenderas inte någon specialkost vid ulcerös kolit. Tjocktarmen suger dock upp mycket vätska och fungerar inte detta kan diarrén förvärras.

Individuella kostråd

Då alla reagerar olika på livsmedel är det viktigt att råden individanpassas med hjälp av kostråd från en dietist. Exempelvis upplever en del patienter att de reagerar negativt på mjölk medan andra kan reagera på gluten eller citrusfrukter. Man skall aldrig helt utesluta någon typ av livsmedel ur sin kost utan att kompensera för detta bortfall. Dietisten hjälper till att se över intaget så att maten blir näringsriktigt sammansatt. Tag kontakt med din läkare för att få en remiss till en dietist om du har en inflammatorisk tarmsjukdom och behöver diskutera din kost.

Vill du lära dig mer? Prenumerera på våra utskick

Du kan avsäga dig våra utskick när som helst genom att klicka på en länk som finns i alla utskick. Läs mer om Netdoktors personuppgiftspolicy här .

Annons
Annons

Specialprodukter kan ha effekt

SPC-flakes är specialprocessade spannmål som ökar biotillgängligheten av näringsämnen genom att öka produktionen och aktiviteten av protein AF (antisekretorisk faktor) i kroppen. SPC-flakes saluförs på hälsokostaffärer och är avsedda att ätas som komplement till mat och läkemedelsbehandling. För att man skall se någon effekt behöver man äta produkten under ett par veckor.

Mjölksyrabakterier gynnar tillväxten av goda tarmbakterier och hjälper därmed till att normalisera tarmfloran. Livsmedel som innehåller mjölksyrabakterier är exempelvis surkål, surdegsbröd, filmjölk (Verum, Cultura, Activia,), Actimel yoghurt, Proviva fruktdryck, mjölksyrade grönsaker och honung. Under skov av ulcerös kolit passar filmjölk, yoghurt, Proviva och honung bäst, om man tolererar dem såklart.

Kan behöva vätskeersättning

Diarréer är vanligt vid ulcerös kolit och gör att kroppen förlorar vätska, salter och mineraler. Det är därför viktigt att dricka tillräckligt. Är diarreerna frekventa bör man använda vätskeersättning som finns att köpa på apoteket. Skillnaden mellan vätskeersättning och vanligt vatten är att kroppen kan tillgodogöra sig vätskeersättningen bättre genom att kroppen lättare suger upp vätskan när den även innehåller salter och socker. Vätskeersättning finns både som brustabletter och som pulver. Är du osäker på om du behöver vätskeersättning så fråga din läkare eller dietist om råd.

Annons
Annons

Är du sjukvårdspersonal?
Läs mer om ulcerös kolit på NetdoktorPro »
Visa ICD-10/diagnoskod för ulcerös kolit »


Annons