Nyhet | IBD

Yngre IBD-patienter får nya läkemedel – äldre får äldre

Det är vanligare, än vad man tidigare har trott, att personer över 60 år får inflammatorisk tarmsjukdom (IBD). Och olika åldersgrupper får olika läkemedel vid behandling, visar en ny svensk studie. Yngre får modernare mediciner medan äldre får äldre läkemedel.


Publicerad den: 2017-11-14
Författare: Elina Mattsson, Redaktör, Netdoktor

Annons

Kort om inflammatorisk tarmsjukdom (IBD)

  • Inflammatorisk tarmsjukdom (IBD) är ett samlingsnamn för sjukdomarna ulcerös kolit och Crohns sjukdom.
  • Vanliga symptom är: magsmärtor, viktnedgång, lös avföring (som kan innehålla blod och/eller slem).
  • IBD går inte att bota, men med rätt behandling går det att ha en god livskvalité.
  • Skandinavien (och Nordamerika) utgör sedan lång tid områden med hög förekomst av IBD.

Lär dig mer om inflammatorisk tarmsjukdom genom att gå utbildningen ”Har du koll på IBD?”  Utbildningen tar bara 10 minuter!

Tidigare studier har kommit fram till att en sjukdomsdebut är ovanlig hos personer som är äldre än 60 år, dessutom har det hävdats att sjukdomen, vid den åldern, har ett mildare förlopp. Men i den nya studien från Karolinska institutet visar det sig att det inte riktigt stämmer.

Genom data från Socialstyrelsens patient- och läkemedelsregister, tittade man på drygt 28 000 patienter som fått IBD i Sverige mellan åren 2006 och 2014. Cirka en femtedel var äldre än 60 år.

Få mejl när vi publicerar något nytt inom detta område

LÄS MER: Fler får ulcerös kolit – men färre behöver opereras

Var femte var över 60 år

Och det man tittade på var förekomsten av IBD i olika åldersgrupper och om behandlingarna och vårdutnyttjandet skilde sig mellan de olika åldrarna. Och det gjorde det, enligt forskarna.

I studien visade det sig att drygt en femtedel av patienterna var nyinsjuknade personer över 60 år och att dessa personer använde mer sjukvård än de yngre patienterna, de opererades dessutom oftare.

– Det är alltså vanligt att man insjuknar vid 60 år eller senare och vi fann inga bevis för att förloppet skulle bli mildare hos äldre, säger Åsa Hallqvist Everhov i pressmeddelandet.

Annons
Annons

LÄS MER: Tre vanliga myter om IBS

Yngre får nyare läkemedel

Men något som var extra intressant i studien, enligt forskarna, var de stora skillnaderna när det kom till medicineringen. Yngre patienter fick oftare nyare mediciner som påverkar immunsystemet, medan äldre fick kortisonpreparat.

– Vi vet inte orsaken till det här, men det skulle kunna handla om antingen underförskrivning till äldre eller ett adekvat val då de nyare läkemedlen är förenade med vissa risker och biverkningar. Äldre patienter har ofta redan andra potenta läkemedel, säger Åsa Hallqvist Everhov.

Detta är något som forskarna nu planerar att titta närmare på i en ny studie.

 

Annons
Annons

Vad vet du om inflammatorisk tarmsjukdom (IBD)? Gör ett kunskapstest och delta i enkätundersökning

    Källor

  • Karolinska Institutet - http://ki.se/nyheter/aldre-tarmsjuka-far-aldre-mediciner

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu