Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Trötthet ett vanligt symtom vid inaktiv ulcerös kolit

Nya forskningsrön visar att IBS-lika symtom och trötthet är vanligt vid inaktiv ulcerös kolit. Mellan aktiva sjukdomsperioder kan patienter med ulcerös kolit vara helt symtomfria men en del patienter uppvisar, trots avsaknad av inflammatorisk sjukdomsaktivitet i tarmen, symtom som liknar dem vid IBS. Ett annat vanligt symtom är kraftig trötthet.

D0C061E2 91E3 41C2 A087 67D824C7D69B
Publicerad den: 2016-12-05

Annons

Orsakerna till ovanstående symtom hos patienter med ulcerös kolit är inte helt klarlagda. I en helt ny avhandling försöker man komma orsakerna närmare genom att undersöka två grupper av patienter med ulcerös kolit. En grupp med nydebuterad ulcerös kolit (98 patienter) och en grupp som undersökts i samband med ett mottagningsbesök (298 patienter).

Resultaten visar att IBS-liknande symtom vid inaktiv sjukdom var vanligt förekommande, 18 procent av patienterna uppgav att de hade den typen av symtom. Tidigare studier har rapporterat siffor på 25-46 procent. 

Kraftig trötthet vanligt

Kraftig trötthet rapporterades hos 40 procent av patienterna i den andra studiegruppen. Börje Jonefjäll, överläkare vid medicinklinken, som skrivit avhandlingen, menar att symtomen är vanliga hos patienter med ulcerös kolit och att de bör utredas noggrant för att identifiera underliggande behandlingsbara faktorer.

Annons
Annons

”Framtida studier behövs för att fastställa huruvida specifika behandlingar vid IBS-lika symtom och trötthet hos patienter med ulcerös kolit kan påverka dessa symtom gynnsamt”, skriver han i Läkartidningen.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar Tidigare användare 2019-05-9 08:40 (5 år sen)

    Kan tillägga att eftersom jag har reumatisk sjukdom, fibromyalgi och struma och flera andra sjukdomar så är jsg trött jämt så vet inte vad tröttheten beror på

  • Avatar Tidigare användare 2019-05-9 08:48 (5 år sen)

    Jag har ena dagen hård avföring som är tjock och svår att få ut och ibland går det föera dagar utan att kunna tömma tarmen och sen får jag för lös avföring som är smal och ibland lite platt för att nästa dag ha hård tjock avföring igen.Har ont i vänster sida av magen och dett börjar bli jobbigt.Blöder inte men äter medel för att få tarmen lösare ytskriven av läkare.D dagar jag är lös får jag gå flera ggr och d jag är hård får jag vsra glad om jag får gå en gång om dagen .Ibland fkera dagar emellan.Ibkand så hård då så d kommer harlortar stenhård i början och sen lite lättare att få ut resten.
    Har aldrig sett blod i avföringen förutom när jag hade en spricka efter hård mage.Kl s rt blod då när jag torkade mig.Bara en gång har d hänt för flera år sedan.
    Kan jag ha nån av ovanstående sjukdomar?

  • Avatar 2019-03-14 18:33 (5 år sen)

    Denna fruktansvärda trötthet, som gör att jag inte orkar delta i umgänge och aktiviteter har jag alltid trott beror på att jag har mycket dålig sömn, sover max 4 timmar per natt och har så gjort under många år. Men nu förstår jag att det kan ha med min Ulcerösa kolit att göra, jag fick diagnosen 1980. Jag har inte haft skov sedan 2013, äter ständigt Salazopyrin, är det sjukdomen eller medicinen som utvecklar tröttheten?

  • Avatar Tidigare användare 2016-12-7 01:09 (7 år sen)

    Precis de problemen jag har. Extrem trötthet som läkare gärna skyller på mental ohälsa ist för att utreda. Sjukvården har en förmåga att göra det lätt för sig och svårt för patienterna.
    Men vem tusan ska man gå till med dessa nya rön för att få hjälp?!? Är väl bara att fortsätta vänta 10 år till...


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.