Nyhet | IBD

Svensk IBD-vård i världsklass

Enligt en extern granskning av ett 20-tal IBD-center runt om i världen får Karolinska Universitetssjukhuset toppbetyg. Den så kallade IBD-skolan, vilken bidrar till pålästa patienter och ett sammanhållet arbetsteam, ska vara en av anledningarna till framgången.

Carro webb ljusare
Publicerad den: 2016-04-22
Författare: Caroline Holmqvist, Redaktör, Netdoktor, NetdoktorPro

Annons

Vården av inflammatorisk tarmsjukdom (IBD) i olika länder har jämförts och inspekterats och nyligen kom resultatet. Det visade sig att Karolinska Universitetssjukhuset ligger i världsklass inom IBD-området. Något som de har sin IBD-skola att tacka för, skriver Karolinska Universitetssjukhuset i ett pressmeddelande.

– Vi är väldigt stolta över vår IBD-vård. Vi känner att vi har kommit långt när det handlar om att se enskilda patienter och deras behov, säger Henrik Arnell, överläkare och sektionschef på överläkare och sektionschef på barngastroenterologin, Astrid Lindgrens Barnsjukhus.

En gedigen vårdplan för IBD-patienter

IBD-skolan innebär att patienten och nära anhöriga får en vårdplan där både läkare, sjuksköterska, dietist och psykolog eller kurator ingår i patientens team. Samtliga går var för sig igenom allt om sjukdomen – från olika behandlingsalternativ, sjukdomsprognos och forskningsprojekt – till vad de kan förvänta sig av vårdpersonalen samt vad de själva ska tänka på i kontakten med sjukhuset.

Annons
Annons

– Det blir lättare att arbeta som ett team om man har träffat patienten på det här sättet. Vi ger patienterna själva de verktyg de behöver för att förstå. Förstår man sin sjukdom och varför man måste ta mediciner, prover och bli undersökt så blir processen framöver mycket lättare, säger Henrik Arnell.

Vidare har verksamheten under flera år jobbat med att korta tiden från remiss till undersökning och diagnosen. Detta för att så fort som möjligt kunna starta en effektiv behandling.

Kommentera denna artikel

Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons
Annons
Annons